Wednesday, April 1, 2009

Yine Bir Yarını Beklerken II

Başlığım özgün olmadı.

Aslında Dr. Seuss'taki insanlar gibi, sürekli bir bekleme durumu hakim bize. Neyseki, parklar, geziler, günkük telaşlarla "yarını bekleme" halinden kurtulabiliyoruz.

Sanırım en kısa entry olacak ama baktım da dünkü zaten iki günlük olmuş...onu en iyisi bir kez daha okuyun.

Ve bu arada dersini iyi çalışmayıp, ilik naklini ameliyat sananlar için yineliyorum. Hayır değil. Yarından itibaren dört gün, 24 saat iki ayrı kemoterapi ilacı alacak Nehir. Bu hiç almadığı bir doz. Hedef gözle görünmeyen kanser hücrelerini yoketmek. Sonra, hastanede kalmaya devam ederken, üç gün ara verecekler. Kemoterapinin etkisini göstermesini bekliyorlar, ve bağışıklık sistemi çöktüğünde, "kendi" temiz iliğini verecekler. Etki zaten 7 günü buluyormuş.

Day 0 diyorlar. İlik nakli ise "blood transfusion" gibiymiş. Yani bir torbaya asılı, damardan verecekler.

Russell'ın söylediği de sıkıntılı bölümün bugünlerde başlayacağı.

Sonrasında GCSF yaparak lökosit (white blood cell) sayısına müdahale edip, recovery'e yardım edecekler. Tüm bu süreçte, enfeksiyon riskine karşı hazırlıklı ve dikkatli olmalıyız. Ziyaretçi yok. Odada meyve, sebze, taze çiçek yok. Stuff animal yok. Nehir'i bizim de öpmememiz gerekiyor. Burası zor olacak.

Şimdi gece yarısı bir. Ve Nehir "uyumicam" diyerek yanıma geldi. Buna "hoppala" diyorum.

4 comments:

  1. Ben diyaliz makinasi gibi bir sey hayal ediyordum...not bad...az da olsa yaklasmisim...

    tam bes ayi bir seyleri bekleyerek gecirdiniz. bir ilk kemoyu gorsek artik diye basladi hersey....sonra 3.kemo beklentisi vardi cunku ameliyat 3.kemodan sonra idi...olmadi 4.kemo sonrasina kaldi...onu beklemeye basladik...son 5.kemoda bitsin derken radyoterapiyi bekledik...
    ilik nakli (ki dun okudugum kadari ile bunun adi stem cell transplant mis, bone marrow degil mis) sanki cok uzakmis gibi geliyordu...hele bir ameliyati gecelim diyorduk...
    merak etmeyin bu da cok rahat ve basari ile gececeginiz bir step...
    bu asamada tum positive guclerin (artik burada Allah'tan tutun anlamadigim reikinin positive gucune kadar) sizinle olmasini diliyorum.

    Nehirimi olay baslamadan benim icinde uzunca bir sarilarak opun...madem uzun sure opmek yok...sizleri seviyorum...
    hayat zaten oyle yada boyle hep bekleyerek geciyor...ama yeterki sonuclar iyi olsun...

    ReplyDelete
  2. Zeynepcim,
    Hep bu asamayi bekledik. Hayirlisiyla bunu da olabildigi kadar en sIkIntIsIz sekilde gecireceksiniz. Tum iyi duygular, enerjiler, dualar bu donemde her zamankinden daha yogun bir sekilde uzerinizde olsun. Hersey rast gitsin, zamaninda olsun, Nehircigim en kisa surede acik havaya kavussun. O cok guclu, size de bu asamada yardimci olacagina inaniyorum. hepimiz icin bol bol opun koklayin onu simdiden. Kendinize de cok iyi bakin, sarilin bol bol guc alin birbirinizden. operim.Arzu Sami

    ReplyDelete
  3. Zeynepcigim,

    Gene cok zorlanacagin, - belki de en cok zorlanacagin- bir doneme giriyorsun. Her imtahanin ve elemenin sonu hep en zoru degil midir? Bence en cok, sorular ayni bile olsa, his olarak onceki yorgunluklarla da birlestiginden zor gelir insana. Ama, bu tatil arasinda Nehir'im cok iyi dinlendi, sinavina cok iyi hazirlandi. Ablasi, dogum gunleri, partiler, parklar...onun cephesinde eksik bir sey yok. O simdi %30 lardan %10 lara inme sinavinda ve geri kalanini da asilarla bitirerek, bu dunyaya gelirken ona yüklenmis olan “umut olma” gorevini basarmis olmanin onurunu hayat boyu tasiyarak gosterecek. Kendisi gibiler icin ornek, hayat isigi olacak. Bunu yapacak gucu var.

    Peki ya destek ? Yeterli destegi var mi?

    Sen/siz nasilsiniz? Inan endiselerimin buyuk cogunlugu seninle ilgili. Nehir cephesinden oyle eminim ki.

    Gereken ilave destek de sizden -oncelikle senden- gelecek. Dort aydir yaptigin gibi...Ne olur, moralini yuksek tut, yuzdun yuzdun kuyruguna geldin. Her sey bitmek uzere, son dakikada kendini kapip koyverme...Evet biliyoruz, epeydir tadavi bitmis gibi yasadigin kucuk melegin, belki cok halsiz, yorgun, aksi, huysuz, kaprisli ve mutsuz bir gorunume burunecek. Kalbin cok zor dayanacak, ben bile resimlerine bakmaya kiyamadim, seni dusunemiyorum bile...ama, “yapacak bir sey yok”!!! Ne olur, sakin fiziksel gorunusu cok halsiz ve yorgun olursa, moralini cok bozma, beynini fazla yorma, her sey ama her sey su ana kadar ki gibi guzel gidecek, sonu iyi gelecek.

    Hande'nin sozunu hic aklindan cikartma.
    "Basladigi gibi bitecek"!!!

    Bu zor surecte, tum dualar, iyi dilekler sizinle olsun, tum isleriniz rast gitsin. Kucuk melegime kendi gibi melekler her saniye yardim etsin, onun gucune guc katsin...

    Ama ben ne olursa olsun, ilk sok kadar kotu olamayacagini dusunuyorum. Onu atlattin, bunu da rahatlikla olmasa bile, atlatacagina eminim...Unutma, onu bu dunyaya sen getirdin, bu ulkeye de, sapasaglam sen geri getireceksin. Dunyaya getirdigin gibi. Bu da senin sinavinin bir parcasi ve “sana yuklenen gorev de bu”. Kendini ihmal etme luksun yok. İhtiyacin oldugunda sana ne kadar destek gerekirse, kim verebilirse onu sonuna kadar kullan. Gerekirse hastanede profesyonel yardim al. Nehir’in en buyuk destegi sensin.

    Hepimiz, hepinizi cok seviyoruz. Kalbine, beynine kuvvet Zeynebim.






    .

    ReplyDelete
  4. Tanışmıyoruz ama size ve sevgili Nehir'e geçmiş olsun dileklerimi iletmek istedim. Dualarım sizinle olacak. Bir an önce Nehir'in sağlığına kavuşarak evinize mutlu bir şekilde dönmenizi en içten şekilde dilerim.
    Sinem

    ReplyDelete