Thursday, April 2, 2009

-7. Gün: Thursday

Bize verilen kağıtta, -7'den 0'a kadar günler var, sonunda ilik transferi olacak. Sonrasında bu kez + 7'ye kadar günler. Bağışıklık sistemi sıfırlanıyor, sonra da çıkıyor. Ben de o kağıda çarpı atmaya karar verdim. Bir bir geçeceğiz. Valla St. John's Wort mü, placebo etkisi mi, yoksa bir hafta boyunca ağlayıp boşalmış olmam mı, bilmem, iyiyim. (Ha bir de dipnota bakınız)

Sabah 10daki randevumuza, ancak 11.00'de gelebildik. Gece oyuncakları ve kitapları toplamıştık. Tek tek silerek koydum. Sabah Nehir'e banyo yaptırdık, sonra da geceden yarı hazır bavulu bitirmek, kahvaltı, bizim duşlar, yiyecekleri düzenlemek derken, saat 10.40 idi çıkabildik. Ben çok sıkılmadım. Zaten işler hep ağır işliyor ya. Nitekim, saat 21.00, henüz başlayamadık, kemoya. Olsun, bugünkü öğle uykusu, akşamüzeri olduğundan, Nehir hala ayakta, başladığında uyumaya yüz tutar.

Odaya girdiğimizden beri gelenlere pek sıcak davranmıyor.

Aslında, girer girmez dressing change yapıldı, biraz kötü bir başlangıç oldu. Biraz onun etkisi. Baba kendi yapmak istemdi artık, bu sabah, banyo da yapmış olunca, bgün yaptıralım istedik, geldiğimizde de TPN nurse kattaymış, hemen yapayım dedi. Biz de hayır diyemedik. TPN Nurse'ler her kata hizmet veriyor, programları dolu oluyor.

Herşeye rağmen, uyandıktan sonra, playroom'a gittik. Ve keyfi de yavaş yavaş yerine geldi.

Bugün bizi yeterince "worse case" scenario'ya hazırladılar. Olsun, bir bir geçecek. Ben son zamanda bir anda ilik nakli sonrası ile meşgul olunca biraz sıkılmıştım. Sonra birden transplant'ın tedavide çok önemli bir yeri olduğunu, tedaviyi oldukça ileriye götürmüş bir işlem olduğunu hatırladım. Özlem hatırlattı. Ve iyi olan, Nehir'in kemoterapiye iyi cevap vermiş olması, bu durumda şimdiki ağır dozun kalan hücreleri öldürmesini bekleyebiliriz. St John's Wort or whatever, thank you for changing my mood. Özgecan çok güzel yazmış, sabah ilk onu okudum:

"...Nehir de bu baharla birlikte yeniden doğacak, kötü hücrelerden arınmış, tertemiz, coşacak, koşacak, tereddütsüz, sadece iyi bir geleceğe"...

Ve bugünkü kızlar toplantınız çok anlamlı olmuş, hem de bugüne denk gelmiş. Canım arkadaşlarım benim, sağolun, varolun, çok yaşayın...

İşte iyi bir başlangıç, Nurgün Allah kuvvet veriyor sanırım. Verdi yine.

Hatta öyle bir kuvvetki, bu kattaki playroom'un düzensizliğine bir dur dedik, ve eşyaların yerini Nehir'in daha rahat oynayabileceği şekilde değiştiriverdik. Odaya da daha bir yerleştik. Hatta, bu kez banyo aksesuarı bile getirdim, eşyaları daha düzenli koyabilelim diye, Leyla'nın harika fotoğrafları da bize bakıyor. Hay aklımı sevdim yine. Ama en çok tatlı kızımı, her şeye rağmen, uyum sağlamaya başladığı için.

Not: Özlem'in de motive etmesiyle, Russell'ın konuşacağı çalışma grubundaki ikinci doktora da e-mail atmıştım, zamanlama ile ilgili. Hemen yanıt geldi. "Soon" olmasını bekliyoruz diye. Bakalım ikinci bir e mail de aşı ile ilgili eligibility meselesini sorayım diyorum, başka concern'ünüz varsa sorun diye bitirmiş çünkü!

Nehir sağlıklı ve mutlu, şimdi hep birlikte dibe vurup, çıkacağız artık bu işin içinden, tüm duaların yardımıyla.

9 comments:

  1. Uzaklarda, sizi hiç tanımayanlar bile Nehire dua ediyor,onlara Yaradan dua ettiriyor Nehiri sağlığına kavuşturmak için.O birşeyin olmasını dilerse ona sadece ''OL'' der. NEHİR yavruya da ŞİFA BUL! diyecektir inşallah..Sevgili Zeynep, kızımın adaşı, Allah kolaylıklar versin sana.. Bugünleri hiç görmemişe dönün.. Nehir hep aklımda ve dualarımda.. Allahın izniyle herşey çok güzel olacak. Ankaradan sevgiler

    ReplyDelete
  2. Canim arkadasim, HARIKASINIZ ucunuz de, hatta dordunuz de!! Goreceksin bak carpilar bir cirpida bitecek. Senin ve Mahmut'un gucu Nehir'i bu isin sonuna cabucak getirecek. Nehir'e simdiye kadar verdiginiz destek katlanarak geri donecek. Bu -7 ve 7 arasindaki 2 hafta mukemmel sonuclarla goz acip kapayana kadar bitecek. Sonrasinda da Nehir icin en iyi olan tedavi yapilacak. Bu is sizin istediginiz gibi devam edecek. Baska turlusunu dusunme. Aklina aksi birsey getirme. Siz istediginiz herseyi alacaksiniz. Nehir sapasaglam gelecek evine...

    Hersey kolay olacak bu 2 hafta, "worse case" uzak olacak Nehir'imden...
    Ben eminim, siz de baska birsey getirmeyin akliniza....

    Kuvvet!!....

    Birbirinize cok iyi bakin!!!

    ReplyDelete
  3. Aykut Oğut'un "Evrenden Torpilim Var"( İstemek Olmanın Yarısıdır) adlı kitabında da anlatılan "GOD"sistemini öneriyorum. Zaten bunu yaptığınızı görüyorum; (okuyorum) ama, yine de yazayım dedim.

    Gülümse
    Odaklan
    Değiştir

    Kolaylıklar Bayazit Ailesi..Dualarım sizinle. Bu 14 gün su gibi akıp, gitsin.

    Münevver.

    ReplyDelete
  4. Açalya'dan öğrendim. Uzaklardan Eskişehir'den neler yapılabilir bilemiyorum.İki çocuk annesi olarak burdan yapılabilecek sanırım Dualardan başka bir şey değil elimden gelen. Ama olaki bir yolu vardır buralardan yardımın, ben buradayım. Dualarım sizlerle. Takipte olacağım. Sağlıklı haberleri buradan öğreneceğime eminim. Allah kolaylıklar versin.
    Aslı Özenç

    ReplyDelete
  5. Zeynepcigim, kendimi o kadar sartlamisim ki hastanede yazamayacagina, dunku Turkish team toplantisindan sonra, herkese tembih ettim aman bir haber alan e-mail atsin diye. sonra sabah bir evrak isi icin sana mail atmadan once, bloga bir bakayim dedim vede kaybettigi sekerini bulan cocuk gibi sevindim yazini gorunce. Harikasin, supersin.

    Evet her sey hallolacak, bu yazindan sonra inancim tam. Seni cok iyi buldum. Gene en cok sevdigim konumuna gecmissin; "gelecegi kontrol etmeyi ihmal etmeden, mevcut kosullarini kabullenerek rahatlatmaya calisiyorsun ama, gardini da almissin". HAZIRSIN/NIZ. Artik benim acimdan korkacak bir sey kalmadi.

    Bence bu iste seni en cok zorlayan - bazen hakli olarak onleyemedigin- panik duygusu. Sen her zamanki sakince ve acele etmeden dusunmelerine devam et ne olur, o zaman tum perspektiflere cok iyi bir bakis acisi yakaliyorsun ve odaklanabilirsun. Zaten hep gulumseyen bir insan oldugun icin de degistirecek guc sende hep var.

    Dolayisiyla "GOD is always with you".

    1 Kasim - 3 Nisan....Kac 14 gunler gecti, bunu da atlatacaksiniz sen boyle olduktan sonra Nehircigimde cok daha iyi olacak.

    Nehir saglikli ve annecigi babacigi ile cok mutlu.

    Birbirinize iyi bakin, bu arada mailine bakmayi da ihmal etme....

    Simdilik sadece seni cok cok cok cok operim....



    herseyi kontrol edebilecegin sekle sokmus, orada

    ReplyDelete
  6. Sevgili Nehir,

    Annen vasıtasıyla sana yazmak istedim. Çok tatlısın, çok bi'taneciksin. Su gibi akıp geçecek bu günler. Dualarım her gün olduğu gibi yine seninle olacak. Güzel haberlerini bekliyorum.

    Sevgili Zeynep hanım, moraliniz yüksek olsun. Güzel günler sizleri bekliyor pek yakında.

    Sevgi ve iyi dileklerimle,

    Zeynep Çelik

    ReplyDelete
  7. Zeynepcim,
    icimdeki butun enerjiyi sizin bu guzel guclu sımsıkı durusunuza eklemek uzere gonderdim bugun.. Yazdiklarini okuyunca senin icindeki bahar rengini gordum.. Iki hafta gececek ve bitecek..Nehir asacak bugunleri..
    kalbim sizinle..
    opuyorum seni canim arkadasim..

    ReplyDelete
  8. Zeynep merhabalar,
    Uzun bir sure bir turlu bakamamıştım yazdıklarına...Sanırım tam zamanında bakmısım, guzel haberlere cok sevindim...Eminim ki bu 14 gunluk sure de goz acip kapayana dek gececektir. Ben suna inanıyorum, stresli sıkıntılı islerin veya sureclerin baslamasini beklemek cok zordur...İnsanın icini kimi zaman korku, endise kimi zaman umutsuzluk kaplar bu tür dönemlerin arifesinde...Belki de en zoru bu bekleme evresidir...Ne olacagini, nasıl olacagini bilemediginden gözünde büyütür durursun, nasıl gececek nasıl bitecek diye icin icini yer belki de... Ama bu bekleme donemini atlatıp bir kere basladı mı, nasıl gectigini anlayamazsın, cogu zaman da dusundugunun, kafanda kurdugunun aksine daha cabuk daha rahat gecer gider hersey...Belki cok daha basit olaylarda ama cok kere benzer seyleri hissettim ben, o yuzden bir kere baslayan islerin sureclerin ne kadar zorlu da olsa bir sekilde daha cabuk daha kolay gececegine inanıyorum...Eminim bu 14 gun icin de bu kural gecerli olacak ve bir dahaki sefere ben cok daha mutlu haberler alacagim....

    Sevgiler

    ReplyDelete
  9. Zeynep'cim,

    Bak ne guzel yansidi gectigimiz hafta aldigin guc bugun seni bekleyen zorlu ortama. Lutfen bu modunu korumaya calis, goreceksin bak hersey beklediginizden de iyi olacak; Nehir boyle olmasini saglayan bir enerjiye sahip, inandim artik buna.

    Onu zor durumda gorsen de, Nehir'i uzuyormus, canini yakiyormus gibi hissetme sakin, siz ona sahip olabilecegi en guzel 2 yas hediyesini; hayatini geri veriyorsunuz ... cektiginiz her sIkInti, yasadiginiz her panik ve belirsizlik sizi tunelin sonundaki isiga, guzel sona yaklastiriyor. Nehir saglikli ve mutlu !! Birtanecik ailesi yanibasinda, keyifler yerinde, dertler sadece memleket durumlarindan, olasi tek problem bahcede bir turlu cikmak istemeyen cimlerden :)

    Turkish Team toplantisini Nergis'e haber vermeyi unutmusum :( cok uzuldum ... Neyseki Gulnur bir grup kurdu, artik haberdar olmak isteyen kimse habersiz kalmayacak. Kusura bakma Nergis'cim, bilsen ben de nasil zor ayarlayip katildim; galiba o yogunlukta senin buna zaman ayirabilecegini tahmin etmedigim icin beynim itmis atmis kafamdan.

    Cok cok opuyor ve bu 14 gun icin iyi sanslar ve cok guc diliyorum ucunuze de.

    Bilge

    ReplyDelete