Tuesday, August 3, 2010

Degerler

Dün geceyi sakin geçirdik. Bu kez doğru hatirliyorum.

Sabah ise iyi haber geldi: Yaşasın! Baba bileti ve pasaportuyla, doğumgününe girmiş. Çok sevindik. Babayı üzmemek içi yazmıyordum, hele de bir keresinde "baba baba" diye ağladığını. Yani benden yardım alamayınca, babayı arar olmuştu, kurtarıcı olarak. İlaç vermek isteyince, baba versin, veya televizyonda gördüğü tüm adamlar "baba" idi. Zaten tüm kadınlar da ben. Buna Brooke Shields ve Heidi Klum dahil. Yani "tip" farketmiyor!

Keyfim yerine gelmiş anlaşılan. Baba etkisi.

Nehir'cim:

Değerler iyice düştü. Lökositler 0.7, ANC 0.3

Dün antibiyotiği kestiler, kendi başına ne yapıyor diye. Gece ateşi 37.7 oldu ve sonrasında düştü. Bu sabah da sağ gözü kapanmış uyandı. Şişti iyice. O tarafa yatıyor. Nedenini bilmiyorlar, takip edelim dediler. Antibody sırasında çok su tuttuğu zamanlarda, albumin eksikliği idi, ama söylediysem de durum farklı şimdi.

Böbrek değerlerinden birini toparladılar. CO, yani karbondioksit miktarı normale döndü. Creatinin hala aynı. Bugün GFR yapmaktan vazgeçtiler. Bekleyecekler. Sanki biraz daha sakindiler bugün böbrek konusunda.

Ama yemek borusunda yara olmuş anlaşılan. Bugün su içerken acıdığını söylemeye başladı. Dün de su içince ağlıyordu ama bugün ifade etti.

Minitransplant halindeyiz.

Neyseki ilaçları IVye dönüştürdüler. Ve yarın sabah ilk morfin denemesini yapacağız. Çünkü aynı zamanda yine sıfır yemek haline geri döndük. Bu sabah 6da acıktı demişti. Yarın sabaha kaahvaltıyı sipariş ettim, geceden, meğer mümkünmüş, yeni akıl ettim. Ve o saate de morfin istedim. Bakalım nasıl olacak.

Ben de gece hiç ishal çıkmayınca ve kramp olmayınca antishal ilacı kesmiştim ama bugün yine başladı. İlaca geri döndük.

Bugün Nehir isteyince oyun odasına gittik. İki gündür ilk kez yürüdü.

Ve Leyla'ya izin aldık. Dün, bugün için izin istemekten vazgeçmiştim. Sabah da ön resepsiyondaki kadın, "Sanmıyorum, kural" falan deyip hafiften cızırdatmıştı beni ama sonra hemşirelerin direktörü geldi, ve benim birşey söylememe hacet bırakmadan, "Tabi, ailenizin birarada olmasını isteriz" dedi ve izin verdi. Ben "aile birarada" cümlesiyle yine şıpır şıpır oldum. Anladım ki, gerçekten duygu yükü olarak taşmışım artık. Babayla paylaşmak farklı oluyor.

Ama güçlendim. Amaaan, cümleye bak, baba geliyor diye, kendime yontmayayım. Anneanne de bugün gülüyordu. Kadıncağız evine gidiyor diye rahatladı. Yok yok şaka bir yana buzluğu doldurdu bize! Leyla da gezilerine katıldı. Şu RMH'ye nasıl teşekkür edeceğiz bilmiyorum, gerçekten a c a i p l e r. Alkışlıyorum. Yani buradaki hayatımızı inanılmaz kolaylaştırıp, renklendiriyorlar. RMH'de beş yıl yaşamış, anne, geçen gün demiş ki, "Tabi RMH'deki gibi etkinlikten etkinliğe koşturmuyoruz, artık fatura öder olduk ama normal olmayı da özlemişiz".

GCSFler bugün başladı. Kelebek takıldı. Ama o fasıl hariç Nehir rahattı.

Hadi bakalım, creatinin sıra sende!

Not: Feridecim, ben de seni çok seviyorum. Kırmızı oje deyince, belki de rüyaya renk katmalıydım, hatta botoks!! Nergis'cim, teşekkür ederim bana "patlama" ve "huysuzlanma" izni verdiğin için, doğru okumuşsun hislerimi, her zamanki gibi. Aydacım, gece kuşu, sana yazmamıştım: okul seni esir almadan gel diyeceğim ama yemek yapma sınavından geçer misin, bilmem : ). Ama burada herkese iş buluyoruz yapacak! Örneğin, Leyla'yı gezilere götürme, bak sana da o yakışır, ha ha.

Ve sevgili anonim, tabi diğer aileleri okuyorum. TR'den de birkaç kişi yazdı, bana da çok moral oldu. Amerikalı ve Avrupalı ailelerin yazıştığı bir e posta grubu var. Bir ara çok ölüm haberi geldiğinde, bir anne, yok mu yaşayan, lütfen yazsın demişti. Ve o ara "survival" hikayeleri geldi. Yazanlar, biz takip ediyoruz ama sizler uğraşırken, biz iyiyiz diye yazmaya çekiniyoruz demişlerdi. Şimdilerde yine özellikle nüksetmiş ve yaşayan aileler de yazıyor, bizim gibi ailelere moral olsun diye. Bu çevre şartları önemli, ama çocukluk dönemi kanserlerinde henüz bir ilişki kurulamamış. Hatta geçen kış İstanbul'daki kömür kirliliğine kafayı takmışken ben, >Doğu Avrupa'da, köür kullanan ülkelerde yapılan bir araştırmayı söylemişti, bizim doktor, nöroblastom ilişkisi için. İlişki kurulamamış. Ama hamilelikte maruz kalınan bir takım etkiler de olabilir tabi. Şimdilik bilinmiyor.



7 comments:

  1. Zeynep'cigim! YA-SA-SIN!! Coook sevindim Mahmut'un geliyor olusuna.. Aileniz artik birlikteligine kavusacak, ve bizler yine yeniden, birlikten nasil guc ve sonuc dogduguna tanik olacagiz! Canim arkadasim, sakin unutma, her ne kosul ve zamanda olursa olsun,bir tas atimlik (adimlik olmasa da)otende olma gibi bir luksumuz var; baba olsun olmasin elimizdeki "luks"lerden faydalanalim:O) Nehir'cik kendini toplar toplanmaz,kac zamandir beklenen ve ihtiyaci duyulan "break"/"outing" ini de artik gerceklestirelim. EAT, LOVE and PRAY bizi paklar...kucuk bir degisiklikle: "Pray + Love + Eat"
    Yakinda gorusmek uzere...
    SANDRA

    ReplyDelete
  2. canım nehirciğim canım zeynepciğim çoook zorlu bir yolda kısacık ama emin adımlarla ilerlemenizi tüm yüreğimle destekleyerek size sevgilerimi göndererek izliyorum... umarım herşey çok daha iyiye gider ve birgün tüm nehir sevenler biraraya gelir toplanır hem tanışır hemde zaferimizi kutlarızzzz NE DERSİNİZ BU ÖNERİME NEHİR SEVENLER O GÜN İÇİN GERİ SAYMAYA VARMISINIZ?

    ReplyDelete
  3. Zeynep hnm çok güzel idare ediyorsunuz. Nehir babasınında dönmesiyle sevinecek, morali daha iyi olacağı için değerlerde düzelecek inşallah. Nehir için geri sayım başladı zaten az kaldı az...

    ReplyDelete
  4. Pray+Love+Eat.. notuna katiliyorum Sandra'nin..
    Zeynepcim, nasil doldugunu buradan hissetmemek mumkun degil.. duygu seli hali her satirinda oyle canli ki.. Mahmut'un gelisine cok sevindim ben de....Paylasmak guclu olmayi kolaylastiriyor.. Sen de guclusun..
    seni seviyorum..
    hepinizi kucakliyorum..
    kahraman Nehir'ime de dualarimi gonderiyorum.

    ReplyDelete
  5. Zeynepcim,
    Her inis cikisini-zi buradan biz de her anini sizlerle yasiyoruz. Keske kus olup yaninda bitiversem ve tum yemek yapma konusunu devralsam..Babanin geliyor olmasi fikri bile ne güzel.Sana ve Nehircigimize taze doping! Degerleri hemen toparlayiverecektir..Anneanneye'de sevgiler, iyi ki var ve yaninda..sen guclusun,nehircik guclu, baba geliyor, en son tıp yanınızda, sizi cok seviyoruz, tum dualar sizlerle..
    Arzu S.

    ReplyDelete
  6. Dualarım güzeller güzeli tatlı Nehir'le.. Bloğu okurken demin ben ezan okundu ve ben tüm kalbimle Nehir yavrum için şifa diledim Allah'tan...
    kOLAYLIKLAR DİLİYORUM SANA GÜZEL KALPLİ GÜZEL ANNE ZEYNEP HANIM. TORUNUMUN ADI DA ZEYNEP.

    ReplyDelete
  7. Heyyyyy sesini boyle duymak harika!!!!! Seni cok seviyorum.

    Mahmut'u seni boyle sevindirebildigi icin tebrik ediyorum. Ve HARIKA BABA'nin gecmis dogum gununu kutluyorum. Buyuyorsun Mahmut'cum ama ne yaparsan yap bize yetisemeyeceksin :) Canim arkadasim ve harika kizlarin ile birlikte kocaman mutluluklar senin olsun daima.....

    Evet anlasildigi uzere sahnelere geri dondum :)

    Not: Yeni background guzel olmus, begendim. Tebdil-i mekanda ferahlik vardir. Degisiklik iyi olmus.

    Londra, kamp, bavul ac, bavul kapa, Paris, Eurodisney falan derken neredeyse 1 ay gecti. Kurkcu dukkanina dondum. Zeynep'cim, doner donmez de Nil'in bekarliga veda gecesine katildim. Ismi lazim degil, meshur arkadaslarinin birinin evinde yapildi. Beni Oylum aradi ve davet etti. Esasinda son gece Paris'de usuttum ve cok hastayim ama bu gece kacmaz dedim ve attim kendimi sokaga :) Uzun lafin kisasi Nil'cigimiz her zamanki gibi cok tatliydi, biz basimizda duvaklarla karsiladik onu. Sonra bir buyuk paket acildi icinden her eve lazim!!!!! seyler!!!!!! cikti. Nil kullanma kilavuzu istedi ama karineden cikarirsin dedik :)
    Ben gercekten hasta oldugum icin erken kalktim, bizim kizlar (Oylum, Esra S, Gamze ve Esra T) hala orada. Gecenin ilerleyen kismindan notlari onlardan alacagiz artik. Iste boyle cok cok mutlu olsun Nil'cigimiz de insallah.... Ben darisi baby shower'a diyorum...

    Sana biraz degisik haberler vereyim dedim. Havan degissin diye...

    Hepinizi opuyorum, birbirinize cok iyi bakin...

    ReplyDelete