Wednesday, May 5, 2010

İyi Haber

Nehir geceyi çok rahatsız geçirdi. Tam uyutamadılar bir türlü. Onlara göre "Belki yarı uyku halindedir" olduğunda, bana göre basbayağı gözlerini açmış bakıyordu bana, burnundaki ve ciğerine inen borunun, ve idrarı için koydukları borunun verdiği sıkıntıyla.

Kendi kendime, Yasemin de bunları geçirdi, bu sadece ameliyat sonrası, geçecek desem de, farkında bir şekilde, uyanık bir halde bunları, cendereyi yaşaması beni çok üzdü.

Sabaha karşı üç gibi benim pili bitmişti. Genel olarak, stresten, ameliyat sonucuyla ilgili ne düşüneceğimi bilememekten, yatağın yanındaki refakatçı koltuğunda uyumaya başladım. Baba devralmıştı.

Anlaşılan Dr. Souweidane sabah beşte geldiğinde baba iskemlede uyuyormuş, ben koltukta, bizi uyandırmamış.

"Beni en çok duygulandıran anlar, ane ve babaları yoğun bakımda çocuklarıyla gördüğüm zamanlar" dedi, ikinci kez geldiğinde.

Öğlene doğru ameliyat sonrası MRI çekildi.

Ameliyat kanama ve ödem olmaması açısından başarılı. Nehir kendi vücut hacmi kadar kan almış ameliyat sırasında. Dr. Souweidane "Anestezistler çok iyi iş yaptı, bir sorun yaşamadık" demişti dün. Bugün gelen ameliyata birlikte giren "fellow", sonunda nereye el atsak kanıyordu, bıraktık dediler.

Özlem sabah biraz moral verdi.

Tutunduğumuz en önemli düşünce, ilk ameliyatta çok bir şey alınmamış olduğuna inanmak. Bu, tümörün yeniden büyümeden bize radyoterapiye başlama fırsatı verecektir.

İyi haber ise, akşam Dr. Souweidane'den geldi. MRI sonuçları çok iyi dedi. Ödem ve kanama yokmuş. Tümörün %70ini çıkarmış. "Daha çok almak isterdim" dedi...Evet...Ama çok şükür çok şükür çok şükür. Radyoterapi doktoruyla konuşmuş. Radyoterapiye vereceği yanıta göre, bir kez daha almak için müdahale edecekmiş.

Açıkçası günlerdir ilk kez iyi bir haber aldım. Aldık.

Aklımda hep "Going To Bear Hunting" kitabı var. Üstünden geçemeyiz, altından geçemeyiz, içinden geçmek zorundayız bu sürecin. Ben de ilk kez gülümsedim bugün. Çok şükür. Daha yeni başladık mücadeleye ama ilk adımı geçtik. Gerçi Nehir'in en sevdiği bölüm olan, en sondaki ailecek yorganın altına girdikleri sahneye daha var, ama biz de tek tek geçeceğiz tüm zorlukları.

Ve bugün ilk kez br Rabbi ile tanıştım. Kadındı. Kendini tanıttığında, "child life" anladım, meğer "chaplain" demiş. Aslında özellikle de başka bir dinden oluşu çok hoşuma gitti, biraz sohbet ettik, din, inanç, dualar üzerine. Ben de içimdekini anlatmış oldum. Çok iyi geldi.

Tüm dualarınıza gönlümün en içinden teşekkür ediyorum. Nehir'imi aklında ve kalbinde tutan herkesi seviyorum.

Bir teşekkür de blogu yayarak destek verenlere. Geçen sefer yardımlar, Sabancı Üniversite'sinin başlattığı e-posta zinciri ile başlamıştı, bu kez blog üzerinden yayılıyor. Resmi bir kampanya yapamayacağız, yine aynı nedenle. Karı koca çalıştığımız için, yeterince "ihtiyaç" sahibi görülmüyoruz. Ama bugün Rabbi'ya söylediğim gibi, işin içinde çocuğunuzun hayatı varsa, küçük de olsa bir olasılık varsa, parayı düşünerek peşine düşmemek olmaz. O İngiliz babaynın sözleri kulağımda, "We will not be losing our child!". Evet, insana dünyayı yerinden oynatırım gücü geliyor! Tek başına yeterli mi bilmiyorum, Nehir'e modern tıbbın sunduğu en iyiyi vermeye çaışacağız, bir kez daha. Sonrası...

Not: Dün yazarken atladım. Dün, ameliyat günü yalnız değildik. Bir ara, beklerken, arkadaşımızın arkadaşı Defne Hanım uğradı, derken, Presbyterian'daki uluslararası hastalar koordinatörü, Tanseli Hanım uğradı, derken, Sandra işten izin alıp geldi. En son ise, Cengiz Amca, ki Oğuz Amca'nın kardeşi olur kendisi, amliyatın sonuna doğru geldi, bizimle bekledi ve doktoru dinledi bizimle.

Not2: Karışık oluyor bu ara yazılar, aklımın karışıklığı yansıyor.

41 comments:

  1. Ben de blogun karşısında ilk kez gülümsedim günlerdir! ilk adım tamam!! biraz bebek adımları ve zor bir süreç bu ama sizler hepiniz -özellikle de Nehir- o kadar güçlüsünüz ki bu bebek adımları koşuya dönecek buna inanıyorum. Hep aklımda ve kalbimdesiniz. Nehir'i İstanbul'da karşılayacağımız günleri heyecanla bekliyorum...

    ReplyDelete
  2. Cok sevindim sevindirici bir haberin gelmis olmasina. Umarim bundan sonra umu verici, mutlu haberleri bol bol okuruz. Gecmis olsun tekrar!

    ReplyDelete
  3. Cok sukur, Dr. Souweidane' in ellerine saglik. Insallah bundan sonraki iyi haberlerin oncusudur bu haber. Telastasiniz diye aramiyoruz ama aklimiz hep sizde. Zeynep' cim, gonlumun en icinden diliyorum ki guzel gozlu Nehir' im cabucak toparlansin, bundan sonra da hep iyi haberlerle annesini gulumsetsin.

    ReplyDelete
  4. iyi haberlerin devamı da gelecek inşallah.. ben inanıyorum, nehir neşe içinde girecek yorganın altına :)

    ReplyDelete
  5. Zeynepcim iyi haberlere, senin icinin rahat olmasına cok seviniyorum. Insallah bu zorlu surecte, Nehir kendini cabuk toparlar. Gecen seferkinin aksine by kez ameliyatlarla baslamıs olması cok daha sok edici olsa gerek Nehircigim icin ama ne yapalım. Blogun sag tarafına bir goz atınca insan, bunun da gececegine daha cok inaniyor.

    O muthis bir cocuk gercekten de, sahane bir sey. Eminim simdi yanına gitsem, o kocaman bakan gozleri ile bana bile pozitif enerji yayar ve nasılsın dedigimde o haline ragmen "iyiyim" der. Hatta, elimde getirecegim seye de tum nezaketiyle "anne, ne guzel bir sey hetirmis degil mi" demeyi de ihmal etmez. Bunlari iltifat olsun diye yaziyorum sananlar, yanılırlar, cunku aynisi gecen seferki ameliyatın ikinci gunundeki ziyaretimde bizzat sahsim tarafindan birebir yasanmistir.

    Zeynepcim, Nehir icin ne yapabilirm bolumu cok iyi olmus, bana da bir suru soranlar oluyordu, aciklayıcı, net ve oz. Herkese bende kendi adima, Nehirim, senin, Mahutun adina bir kez daha tesekkur ederim. O ve siz bunların hepsine degecek kadar degerlisiniz canım arkadasim.

    Moralini yuksek tut, maraton daha yeni baslıyor, ama her zamanki gibi cok iyi başlıyor...

    ReplyDelete
  6. Cok sevindik iyi haberlerinize! Iyi ki blog var, adim adim takip edebildik gelismeleri... Nehir en kisa zamanda bize gelip Altay'la oynayacak insallah, dort gozle bekliyoruz :-)
    I.

    ReplyDelete
  7. İnşallah daha güzel haberler alırsınız. Dualarımız sizinle...

    ReplyDelete
  8. Hidirellezi kutlamak icin kagida dileklerimizi cizdik. Dileklerimizden biri saglikli ve mutlu ve pembe elbiseli ve ayakkabili Nehir icindi. Kizimla birlikte cicegin altina bir kagida cizdigimiz dileklerimizi koyarken de Nehir ve aileniz icin dualarimizi tum ictenligimzle ettik. Aklimiz ve dualarimiz hep sizinle. Herseyin olumlu gelismesi dilegiyle...

    ReplyDelete
  9. Yasasin. Guzel haberler icin cok tesekkurler. ınsanin cocugu soz konusu olunca dunyayi oynatacak kadar guc geliyor demissiniz ya. Belki daha once de yazmistim. Bir belgesel vardi. Zor durumlarda olaganustu guclenen insanlar ile ilgili. Bir anne kiz vardi. Kaza geciriyorlar. Anne arabadan firliyor ama kizi ters donmus arabanin altinda kaliyor. Oldukca issiz bir yer.Ve anne nasil oldugu aciklanamaz bir sekilde arabayi (tonlarca agir olan arabayi) kaldirip kizini kurtariyor. Bilimsel aciklamasi yok. Discovery Channel'da gostermislerdi galiba. Tamamen inanc, beyin, sevgi gucu. Tipki bu olayda oldugu gibi. Sizdeki de inanc, beyin, sevgi gucu en az o kadar. Ustelik tibben en dogru; en son tedavilerin uygulandigi yerdesiniz. Su an hepimize dusen: daha cok inanmak, daha cok kuvvetli olmak, daha da cok sevmek (daha fazlasi mumkunse tabii. Bence simdiden sloganiniza geri donelim, defalarca soyleyelim ki gercek olsun: Nehir saglikli ve mutlu. Masallah.

    ReplyDelete
  10. Herşey bir imtihan bu dünyada. Sanırım en kötüsüde insanın çocuğuyla imtihan edilmesi.Allah yardımcınız olsun.İnşallah minik nehir bir anönce kavuşur sağlığına...Dualarımız sizinle....

    ReplyDelete
  11. Super haber:)Hıdrellez dileklerimden biri Nehir icindi.Hepsi gececek , biliyorum.

    ReplyDelete
  12. Canım o benim,çok güçlü bir kız ooo maşallah tekrar :) dün bende onun için dilekte bulundum iyileşsin ne olurr diye..Geçecek biliyorum..Çok inanıyorum..

    ReplyDelete
  13. çok çok şükür
    iyi haberlerin devamı gelsin. kesinlikle iyi olacağına inanıyorum

    ReplyDelete
  14. Çok şükür, iyi haberler başladı, devamı da gelecek. Doktorumuzun ve tüm ameliyat ekibinin ellerine sağlık. Doğru yerdesiniz Zeynepçim, doğru yoldasınız, yolunuz hep açık olsun.

    Dün Ahırkapı Hıdırellez şenliklerine gittik ve çaput bağladık ağaca. Biri Nehir için ve bir tane de şifa bekleyen tüm çocuklar için. Gökten 3 elma düşmüş, en güzelini, en tatlısını da Nehir yemiş afiyetle, sağlıkla, mutlulukla :))

    ReplyDelete
  15. Bende dün hıdırellezde Nehir için dua ettim. Kendime dilek dilerken onu düşündüm. İyileştiği, koştuğu günler gelecek yakında inşallah. Gönlümüz yüreğimiz dualarımız sizinle Zeynep Hanım iyi haberler kesilmesn hep gelsin.... Şule

    ReplyDelete
  16. Güzel kızınız sağlığına bir an önce kavuşsun inşallah ve tüm zorlukları geride bırakmanın hafifliğiyle, keyifle ve sağlıcakla dönün Türkiye'ye. Dualarım sizinle.....

    ReplyDelete
  17. Canim Zeynep'cim, cok zor oldugunu biliyorum. Nehir'i "wired up" gormek, huzursuz gormek, mutsuz gormek ve hicbir sey yapamamak.... Turkiye'deki ameliyat sirasinda sana biraz olsun anlatmaya calistim, zor olabilecegini. Benim hayatta hic unutamadigim (hala bazen ruyama giren, bazen de durup dururken gozlerimin dolmasina sebep olan) sey Yasemin'in ilk ameliyatindan sonra, 45 gunluk iken, boyu 50 kusur cm iken, kilosu 4 kusur kg iken onu yogun bakimda gordugum ilk andir. "All wired up", gozleri yari acik, ne kollarini ne bacaklarini hareket ettirecek gucu yokken, sadece ayaklarinda minicik pembe beyaz cizgili coraplariyla gordugum an.... Aklindan cikarmayacagin tek sey su olsun; her an Nehir'imiz icin birseyler duzelecek, kolaylasacak. Hic yeni bir boru ilave olmayacak, hep eksilecek. Ve hic unutma ki bu onun iyiligi icin. Entube edilmis olmasi bile onun icin iyi birsey. Soyle dusun vucudu nefes almak icin kullanacagi enerjiyi ameliyatin yaralarini iyilestirmek icin kullaniyor. Her gecen zaman Nehir'in vucudundan bir yabanci kablo azalacak ve canim PRENSES!!!!im rahatlayacak, huzur bulacak ve en onemlisi iyilesme yolunda buyuk adimlar atacak. Zor biliyorum ama gececek ve sen degil belki ama Nehir unutacak, hic hatirlamayacak.

    Nurgun gibi bana da bir suru kisi "Nasil destek olabiliriz?" diye soruyordu. Izninle blogun sag ust kosesindeki "NEHIR ICIN/FOR NEHIR" bolumunde yazdigin bilgileri soranlarla paylasiyorum.

    Bu uzun soluklu bir surec olacak. Ekonomide en onemli kavramlardan biri "sustainability"dir. Mahmut ve senin "surdurulebilecek" bir enerjiniz olmali. Kendinize ve birbirinize cok iyi bakmalisiniz. Piliniz bitmemeli. Biz size elimizden geldigi kadar destek olmaya calissak da siz Nehir'e baktiginiz gibi kendinize de bakmalisiniz. Unutmayin.

    ReplyDelete
  18. Çok şükür Allahım, çok şükür.
    Nehir'in şu küçücük yaşında başardıkları çok fazla. Bir sürü insanın ömrü boyunca başardığından kat kat fazla. Tıbbi mücadelesini saymıyorum bile.
    Bana ve gördüğüm-okuduğum kadarıyla herkese öyle büyük bir ders verdi ki. Hayatın özünün, anlamının aslında ne kadar küçük görünen, her zaman 'take it for granted' ettiğimiz şeylerde olduğunu her an hatırlatıyor bize. İnsan olmanın, birlik olmanın, empati kurmanın, iyi yürekli olmanın, birşeyler hissetmenin, acıdan korkmamanın, onu da hayatın bir parçası olarak kabullenip kucaklamanın, her tür güzellik gibi her tür acınında hepimize her an çok yakın olduğunu derinden hissetmenin... ve işte böyle böyle birşeylerin GERÇEKTEN YAŞIYOR OLMAK olduğunu öğretiyor her gün, her an bize.
    Yaş 38. Tanıyan herkes bilir. Ne kadar aradıysam da, beklediysem de, özellikle en zor günlerimde çaresizce sığınmak istediysem de bulamadım bu güne kadar O İNANCI içimde. Analitik ruhum bırakmadı. İnanamadım bir türlü insandan öte bir güce, kader çizen, her şeye kadir olan bir varlığa.
    Nehir verdi onu bana, tüm samimiyetimle söylüyorum. İnanıyorum. O burada, yanımızda, üstümüzde. O kocaman elleriyle Nehir'in başını okşuyor, Zeynep'in omuzunu tutuyor, Mahmut'un dizine pat pat yapıyor. Leyla'nın çenesine dokunuyor.
    Yürekten inanıyorum. Nehir'e bu gücü o veriyor. Siz, biz elimizden geleni yaptıktan sonra, gerisi ona teslim.
    Artık kendi çocuğum için de dua edebiliyorum. Üstüme düşeni yapıp, sonrasında ona sığınma hakkımı kullanabiliyorum. Artık uyuyabiliyorum. Nehir'e borcum çok büyük bu yüzden. Ödeyemem.
    Koru onu Allahım. Nehir'e ve ailesine uzun, sağlıklı, kazadan, beladan, kötü niyetli insanlardan, çaresiz dertlerden uzak mutlu, huzurlu ömürler ver.
    Çok şükür.

    ReplyDelete
  19. göreceksiniz iyi haberler peşpeşe gelecek Allahın izniyle..
    çookk çokk uzklardan sevgimizi dualarımızı göndermeye devam ediyoruz,içiniz rahat olsun.

    ReplyDelete
  20. Sevgili Zeynep Hanım, siz tek kelime ile mükemmel bir annesiniz.Her gün merakla yazacaklarınızı bekliyorum, sizden iyi haberler almak için.
    Çok şükür ki haberler iyi geliyor taa uzaklardan.
    Ama şunu bilin ki duygusal anlamda hiçte uzak değiliz. Yakınımızdaymış gibi düşünün bizi.
    Dün hıdırellezdi, balkondaki küçük gül saksılarıma Nehir ve tüm hasta çocuklar için şifa dilediğim notumu koydum. Hepsinin gerçek olmasını canı gönülden diliyorum.
    Nehir'i kocaman kucaklıyorum.
    Sevgiler...

    ReplyDelete
  21. Hiç tanımadğım..resimlerini bile görmediğim.. kelimelere bile dökemediğim birisiniz..Ve nehir de öyle..

    Ama bilin ki sizin için dua eden bir gurup var uzaklarda netten birleşip dua eden..

    Rabbim inşallah guzel şeyler takdir etmiştir sizin için..Küçük melek inşallah bunu da atlatır ve bir daha asla bu hastalık ona yaklaşamaz..

    Nurdan..

    ReplyDelete
  22. ohh şükürler olsun..Rabbim gelecekte olan aşamaları da sorunsuz atlatmayı nasip etsin..
    her duamızda varsınız,Allah'ım hepinize güç versin..

    ReplyDelete
  23. Bir nehir çizdim dün kağıda,sonunda koşan bir çocuk...O çok iyi olacak annesi,hep gülecek,hep...Dualarımız sizinle..
    Sevgilerle..

    ReplyDelete
  24. Zeynep Hanım,
    Mutlu sona varmak için zorlu bir engeli daha atlamışsınız,geçmiş olsun. Çok yol katettiniz, azı kaldı. Dayanın!
    Nehir bu günleri aşacak İnşallah ve inanın bu yaşta bunları yaşadıktan sonra, problem kotasını tamamen doldurmuş bir insan olarak hayatı hep keyifli, mutlu ve ferah geçecek. Bunu bir nevi aşı olarak düşünün, bu tecrubenin verdiği güçle Nehir'in aşamayacağı hiçbirşey yok artık...
    Biz hepimiz kalplerimizin bütün samimiyetiyle duadayız sizin için...

    ReplyDelete
  25. Sizi dusunuyoruz, ve Nehir'in sagligina kavusmasi icin dua ediyoruz. Hidirellez icin Nehir bizim icin de birinci siradaydi, insallah en saglikli cocuktan daha saglikli olur ilerde. Sevgilerimizle

    ReplyDelete
  26. Aslan Nehir, kocaman bi nefes aldım sayesinde bu sabah.
    Yarın daha büyüğü, öbürgün daha daha büyüğü gelecek!

    ReplyDelete
  27. ne güzel bir haber aldık bak zeynep senden :) böyle böyle aşılacak her zorluk, mazide kaldığında tüm bunlar bu günlerini aklına bile getirmek istemeyeceksin..ama tüm bunlar seni sen yapanlardan biri olacak...nehir'de bence çok güçlü bir insan olacak, bugünlerin hiçbirini hatırlayamadan...aklımız fikrimiz iyi niyetlerimiz hep sizlerle...para kısmı için harıl hurul çalışıyoruz buralardan:)

    sevgiler

    ReplyDelete
  28. Her gün daha iyi olacak Nehir!
    Başlığı görünce, yazıyı daha okumadan ohh bee dedim.. Her an aklımızda ve dualarımızdasınız..

    ReplyDelete
  29. YAŞASIINNN!!!!!! HATTA YUPPIIEEEEE!!!!!! :))))
    Şimdi şu an Nehir ve Leyla ile zıplaya güle kutlamak isterim bu güzel haberleri :)))) Nehirimiz sağlıklı ve mutlu olacak, annesine en güzel "Anneler Günü" armağanı olacak!:)Zeynep Hanımcım, dualarımız gücünüze güç katmak için...

    sevgi,
    saygı,
    selam,
    ay!

    ReplyDelete
  30. Şükürler olsun....
    dualarım sizinle..
    Nehir iyileşecek.. bunu çok istiyorum....

    ReplyDelete
  31. Çok sevindim. Evrene yayılan bu kadar iyi kalp, dilekler, dualar Nehir'e ulaşacak ve O çok iyi olacak...

    ReplyDelete
  32. Şimdiden -maşallah- "iyi haber" diye bir başlık gördüm ya güzel Nehir'imizle ilgili, bundan birkaç ay sonraki "NED (No Evidence of Disease)" haberlerini bizlere müjdeleyecek başlıkları artık rahatlıkla seçebilir gibiyim.

    inşallah inşallah inşallah!! (Tanrım, bunu tüm içtenliğimle söylediğimi biliyorsundur umarım.)

    Haydi Nehir, thumbs up!! Eser bırakma o güzel bedeninde bu canavardan!!

    Esin

    ReplyDelete
  33. bütün dualarım küçük yavrumuzun bir an önce sağlığına kavuşması için gözlerindeki ışıltı hiç solmasın sevgiler..

    ReplyDelete
  34. Tüm kalbimle inanıyorum ki, tümörün kalan kısmı, yeni bir ameliyata hiç gerek kalmadan, kaybolup gidecek inşAllah.. Allah güç, sabır, acil şifa versin...

    Sevgiler...

    ReplyDelete
  35. Sizlerden "Iyi Haber" basligi bu haftanin en guzel ani.
    Masallah, cok sukur, hep daha iyiye.
    Gucunuz bol olsun.
    Nehir BASARACAK buna inaniyorum.
    Sevgiyle,
    natali

    ReplyDelete
  36. "İyi Haber" başlığını görünce bile heyecanlandım,devamını okuyunca da çok mutlu oldum.Maşallah minik Nehir'e...
    Bundan sonrası çok çokk çok kolay geçsin,Nehir'e anneye,babaya ...
    Dualarımız sizinle...
    Sevgiler...
    Elif

    ReplyDelete
  37. Zeynep Hanim, tevafuk bu ya, kendi doktora calismamla ilgili olarak literatur taramasi yaparken sizin tezinize ulastim ve okumaya basladim dunden beri. Zaten dualarimdasiniz ama yine de yazmak ve burada oldugumu bildirmek istedim sonunda.

    Doktora tezi yazarken cekilen zorluklarla kiyaslanamaz su an yasadiklariniz, ama bitmez gorunen hersey bir gun bitiyor ve geride kaliyor. Insallah bu zor gunler de bitecek ve minik Nehir bu surecten saglikli, dayanikli, olgun bir kucuk hanim olarak cikacak.

    Sizi size herkesten daha yakin olan Allah'a emanet ediyor, sevgilerimi gonderiyorum.

    ReplyDelete
  38. çok geçmiş olsun.güzel haberler devamlı olur inşallah.dualarımda sizde varsınız.

    ReplyDelete
  39. Merhaba,

    Blogunuzu yeni gördüm ve önce göz yaşları içinde okudum. Sonrasaysa göz yaşlarımı sildim çünkü içimdeki ses bana herşeyin düzeleceğini, dünya tatlısı kızınızın iyileşeceğini söyledi. Hislerimin kuvvetli olduğunu eklemek isterim. Nehir için dua edeceğim, Allah'ım inşallah en kısa zamanda şifasını versin, herşey güzel olacak inşallah..

    Aslı

    ReplyDelete
  40. Cok sevindim guzel habere . Cok gecmis olsun . Cok zor olmali ama ilk adimi basariyla gectiniz cok sukur . Devami da boyle gelecek . Masallah size ve Nehirimize .
    Inanmaya , pozitif dileklere ve duaya devam.
    Donusunuz bayram olacak, en kisa zamanda insallah .

    Sevgiler
    Hasene

    ReplyDelete
  41. Hep iyi haberlerini alalım Nehir'in coşkuyla mutlulukla annesi çok dualar var Nehir'e mevlam bu kadar güzel dilekleri duaları karşılıksız bırakmayacaktır daha çok iyi haberlere inşallah

    ReplyDelete