Tuesday, May 5, 2009

Synchronicity: Anlamlı Rastlantı

Saat 12.30, ve yatmalıyım.

Ama merakta bırakmak istemedim.

Russel ile konuştuk. Benim endişe ettiğim karın ağrısının ilik nakli sonrası olabileceğini, kemoterapi, sıvı beslenme vb şeyler nedeniyle bağırsak hareketlerinin normale dönmesinin zaman alacağını söyledi. Kan değerleri de hala iyi, artık düşme beklemiyorlar. Hatta randevuyu iki hafta sonrasına verdiler ki geldiğimizden beri ilk kez böyle bir ara oldu. Ama ateşi çıkmasın, haaa dedi.

Nehir dünden beri kendini Mina (kuzeni), beni halası, babaannesi rollerine sokuyor, hatta dün Emre'yi de ekledi. Emre bundan iki yıl önce 5 aylıkken gördüğü kuzen! Yani ilişki fotoğraflar üzerinden. Genel olarak şu anda tamamen sanal ilişkiler içinde olduğu için, "normal" dünyası sanallaştı. Bir nevi Matrix durumu haline girdi çocuk.

Ve bugün bu insan isteği sonucunda, hiç yapmadığı bir şeyi yaparak bizi ve herkesi şaşırttı. Klinikte muayene odasında Russel'ı beklerken, bizi bıraktı, dışarıya çıktı, sevgili onkoloji hemşiresi Marcelle'in kucağına çıktı ve sarıldı, "gave her a big hug". Marcelle şaşırdı. Biz şaşırdık. Benim gözlerim doldu, bu insan hasreti içindeki halini görünce, hissedince. "Yapacak bir şey yok", bir süre daha böyleyiz. Sonra arayı kapatacağız.

Tüm bunlardan sonra zurnanın zırt ettiği yere geldik. Tahmin ettiğim gibi Russel bizi kararımızla başbaşa bırakacağının sinyalini verdi. Neyseki dersimizi çalışmış gittiğimizden sorularımıza yanıt aradık. Russel bizim sorulardan yoruldu artık. Neyseki transplantta olan fellow, klinik görevine gelmiş, Russel ile birlikteydi, bizi savunmak istercesine, "Ama farklı sorular soruyorlar, bu sorular yeni" dedi. Ch.14.18 olursa, yapacak doktorlarla yüzyüze görüşmek isteriz, kararımızdan önce dedik. O kolay dedi. Bu arada Ben iki kez "En önemli kararımız verecekken, tatile çıkmış olmanız harikaydı" diye şaka yollu takıldım. Bizim için Ch14.18 olanaklarını araştıracağını söyleyerek ayrıldık.

Ve eve geldik ki Sloan'dan e-mail gelmiş. 2 hafta içinde orada olmamızı, onların yapacağı testler olduğunu, baktım "relapse" var mı diye beyin MR'ı, CT scan falan istiyorlar, bunları "locally" yapacaklarını söylüyorlar. Sonra tedavi başlayacaksa da 350bin dolar "depozit" isterlermiş. Şimdi rahat yazıyorum, ama okuduğumda başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Ben bu kadar tahmin etmiyordum.

Hemen Russel'a e-mail attım, forward ettim...Ch14.18'den daha önce bir haber alabilir miyiz, bizi zora sokuyorlar diye.

Ve işte iyi haber geldi: Fort Worth büyük olasılık yaparız demiş.

Şimdi sakinim. Ch14.18'in maliyetini sormayı unuttuk. Bakalım ne çıkacak.

Ama en azından bahar ayı Nehir için "hayırlı" olacağa benziyor. Şebnem'ciğimin yazdığı "şans"lardan biridir bu diye umuyorum. Amerika'da tutunmamızın, biz başka yere gitmeyeceğiz diye ısrar etmemizin ana nedeni olan "yeni" tedavilerden birini alabileceğiz diye düşünüyorum.

Bugün Russel'a "relapse" i bir daha sordum. Geride kalan, gözle görülmeyen hücrelerse, onayladı, bence antikor bu işte çok akıllıca. Kemoterapiye cevap vermemiş, saklı kalan hücreleri bu kez başka bir yolla vurmak mantıklı. Özellikle de şimdi işe yaradığına dair "bulgu" varken. Çok mutluyum. Benim şimdi umudum var artık. Biliyorum siz, hep olacak diyordunuz, ben de fal bakacak, fal dinlemeye bayılan bir bilimdışılıkta olsam bile, "educated guess" e de bir o kadar (daha çok ) önem veren bir biliminsanıyım. Araştırmaya, bulgulara. İstatistikin eksiklerini bilsem bile, genel olarak vaka sayısı çok olan, hele ki "randomized" bir çalışma sonuçlarını önemseyecek kadar istatistiğe güvenir bir yapıdayım.

Benim teşhisten beri ilk kez gerçek anlamda umudum var. İlk kez gülümseyerek Russel'a sarıldım ve öpüştük. Bugün Nehir için çok hayırlı bir gün.

Nehir sağlıklı ve mutlu, öyle kalacak. Tıp sayesinde, belki de duaların, şansının onu karşılaştırdığı tedaviler sayesinde. İşte synchronicity belki de.

Kalbimin her köşesi aydınlandı, zihnimin her köşesi bahar çiçekleriyle doldu. Doyasıya ağlamak istiyorum, bu umudu hissedecek "hal"e geldiğim için. Biliyorum hala bir başka ihtimal var. Ama biliyorum daha çok olan ihtimal Nehir'in yanında artık. Çok şükür.

Nehir'ime 41 kez değil, sonsuz kez M A Ş A L L A H.

Canım kızım seni ve ablanı büyürken izlemek tek arzum. Ne az ne çok.

16 comments:

  1. Bugun cok güzel hatta nefis bir gün. Cok mutluyum. Synchronicity hayatin ana konusu bence. Nehir icin sekmeden calisti, calisiyor, calisacak..Senin tek arzuna biz de ömrümüz oldugu kadar taniklik edecegiz, for sure.
    Give her a bigger hug from me..Sizleri de cok operim, canim arkadasim.
    Arzu Sami

    ReplyDelete
  2. Merhabalar,

    Ilk kez comment yazacak olmanin mutlulugu golgede kali senin su bahar, aydinlik dolu yazinin verdigi memnuniyet yaninda.. Cok cook sevindim. Hadi bakalim Nehir'cik goster kendini..

    Cok sevgiler.

    Gulnur

    ReplyDelete
  3. bak kisa yazayim birinciyi kaptirmayayim demistim ama Arzu benden once davranmis:) Nerdesiniz Nurgun, Ayda?

    ReplyDelete
  4. böyle güzel haberler okumak inan çok keyifli :)))

    ReplyDelete
  5. İnan bana mutluluk gözyaşları içinde yazını okudum ve sevincimi bilmenizi istedim.Allah'a şükür inşallah artık umut yanınızda ve güzel günler.Nehirciği de doyasıya öpün bizler için.Çok sevinçli bir haber bu.Duacınızım bunu bilmenizi istedim.

    ReplyDelete
  6. Zeynepcim, bu guzel haberlere cok cok sevindim. Hepinizi cok opuyorum, gorusmek uzere. Serdar

    ReplyDelete
  7. Zeynep'ciğim,

    Güzel haberler baharla birlikte hızla geliyor, ne mutlu :)) En iyi, en doğru kararı alacaksınız, bugüne kadar hep doğru adımlar attığınızı düşünürsen... (bilimsel bir yaklaşım, istatistiki olarak)

    "Fala inanma ama falsız da kalma", Nurgün'ün falları çıkacak sonra hepimize fal bakmak zorunda kalacak :) Fal işi pek bilimsel değil ama fala bakanın akademik yönü düşünülürse bence bu da bilimsel, "olasılık hesapları hesaplanmış fal denir buna" - bu tanım da benim bilime bir katkım olsun-

    Birkaç gündür "yerli" nezle + mide üşütmesi (tıbben olması mümkün değil ama bence güzel bir ifade, mide enfeksiyonu diyelim de tıpçılar kızmasın)müzdarip durumda olduğumdan sesim soluğum çıkmıyordu ama her gün takip ettiğim Nehir'ciğimin güzel haberleri beni de iyileştirdi. Ayrıca dün 41 oldum! Ne diyeyim...

    Haritada baktım Fort Worth neresi diye, sizden biraz yukarıda ama çok da yakın, sonra daha önce ki yazılarını hatırladım Ch14.18 ile ilgili, Nehir tedaviye yetişemeyecek ya uygun olmazsa diye endişelerin vardı ama bak herşey yolunda hızla ilerliyor, buna inandık ve inanmaya devam edeceğiz, "tereyağından kıl çeker gibi" kolay bitecek bu günler (niye böyle bir metofor var bilmiyorum ama bence bu da hafif irrite edici olmakla birlikte güzel bir benzetme)

    Gelişmeleri merakla ve sevinçle bekliyoruz,
    Sizleri çok öper, Nehir'i de sanal olarak (senin yardımın lazım) kocaman kucaklarım.

    Sevgiler
    Ayda

    ReplyDelete
  8. Benim de sevincten gozlerim doldu. Sizin icin cok ama cok mutlu oldum. Cok guzel gunler onunuzde.
    Sevgi

    ReplyDelete
  9. Canim Zeynep'cim,

    Sesin cok cok iyi geliyor. Inan herseyin yavas yavas yoluna giriyor olmasi bekledigim ama yine de duyunca cok heyecanlandigim bir durum. Haydi hep beraber kaldiralim birer kadeh!!!!! Nehir'e!!!!!!!!!!!!

    Canimin ici, 12 Mart kizimin sansi omur boyu boyle guzel olacak!! Hayat hep onu guldurecek, dogru zamanda, dogru yerde, dogru insanlarla olacak!! Eh daha ilk gunden dogru insanlarin cocugu olmasindan belliydi!! :)

    Calisacak ve karsiligini alacak. Layikiyla yasayacak. Hayati sevecek, mutlu olmanin tadini bilecek. Uzulecek belki ama uzuldugune degecek, bosa olmayacak. Dopdolu bir hayati olacak. Gurur verecek, gurur duyacak. Yasaminin her aninda ne degerli birseye sahip oldugunu bilecek. Iste benim 12 Mart Nehir'im!!

    ReplyDelete
  10. 4 Kasim-6 Mayıs arasi bekleyis ve sonunda....

    ......
    Benim teşhisten beri ilk kez gerçek anlamda umudum var...Bugün Nehir için çok hayırlı bir gün...Kalbimin her köşesi aydınlandı, zihnimin her köşesi bahar çiçekleriyle doldu...Çok şükür.
    ....

    laflari geldi.

    Bunlari senden duymak o kadar harika, hatta inanilir gibi degil ki...ne diyecegimi bilemiyorum...

    Sadece Nehirin her seyini cok guzel aciklayan sevgili Hande'nin lafini tekrarlamak istiyorum "bir is nasil baslarsa oyle gider" !!!

    Bundan sonrasi icin de artik aksini dusunme ne olur...Cok ama cok mutluyum...iyi geceler...

    ReplyDelete
  11. Süper, başka söze gerek yok. Nehir Sağlklı ve Mutlu hep de öyle kalacak. Harika haberler, çok öpüyorum. nergis

    ReplyDelete
  12. Merhaba. Blogunuzu bir suredir takip ediyorum ve Nehir icin sizler icin dua ediyorum.Size birkac kez yazmayi denedim ama sonra hep vazgectim. Benzer sureclerden gectim ve sizi biraz olsun anlayabiliyorum. O kadar mutlu oldum ki bugunku haberlere anlatamam. Allah tamamina erdirsin. Bu umudunuz, mutlulugunuz, huzurunuz hep sursun ve guclensin. Ben Nehir'in tamamen iyilesecegine tum kalbimle inaniyorum.

    Size ve tum ailenize bundan sonra da hep saglik, mutluluk, huzur, kuvvet, birliktelik diliyorum.

    Aylin

    ReplyDelete
  13. Zeynepcim,

    O küçücük tatlı kızın her geçen gün kendi yaşamını ve sizin ve bizlerin yaşamını daha anlamlı kılmaya devam ediyor. Ve inan biz de bütün yüreğimizle sizi takip ediyoruz.

    Nasıl ki sağlık ve mutluluğun diğer adı Nehir, en doğru vakitte en doğru koşullara ulaşabilmenin diğer adı da Sen ve Ailen ve Nehir.

    Herşey olması gerektiği gibi ve herkesin hayrına en uygun şekilde gelişiyor diye düşünüyorum.

    Ailecek sizlere kocaman sevgiler yolluyoruz. İyi haberleriniz daim olsun.

    May 6, 2009 2:39 PM

    ReplyDelete
  14. Haber harika. Daha harika haberler, mutlu çığlıklar bekliyoruz. Her şeyi geride bırakmanız ve tatlı mutlu evinize dönmenizi diliyorum. Gönlümüz, aklimiz hep sizinle.

    ReplyDelete
  15. Zeynep'cim,

    Senin icin, sizin icin en mutlu oldugum gun bu ! Sizin de iyi haberleriniz, bu huzur dolu anlariniz hic eksik olmasin hayatinizdan !!

    Nehir bu, durdurmak mumkun mu, en dogruya, en guzele dogru gucle akiyor, kendi yolunu ciziyor, goz acip kapayincaya kadar hedef sulara ulasacak ... ona bayiliyoruzzzzz !!!

    Ayda'cim 41 kere masallah ve de gecmis olsun !

    Opucukler tonla,

    ReplyDelete
  16. Nehir harika bir cocuk , ona bayiliyorum.
    Umarim blog isi Nehiride sarar , genckizligindaki tum maceralarini okur , yazariz ona sIk sIk ;biz seni taaa kucuklugunden beri takip ediyoruz diyerek :)

    ReplyDelete