Thursday, June 24, 2010

Perşembeyi Sıcak Aldı

Nehir'in geçen kemoterapide hemen başlayan, kramplarla devam eden ishali bu kez pazartesiden beri başladı. Aslında, hala umuyorum, bu kez daha hafif. Neden, bilemiyorum. Aldığı kemoterapi daha çok oldu. Bir fark, geçen sefer pahalı diye yerine başka bir antibiyotik alarak kullanmadığımız Suprax'ı (şişesi 150 dolar!) bu kez Leyla TR'den getirince, bu kez kullanabilmiş olmamız.

Yine de, Nehir'in iştahı oldukça azaldı. Dün gece üç kez uyandı, karnı ağrıyarak, az az kaka yaptı. Gerçi Mary Poppins'de değilde gece olması daha iyi oldu.

Bakalım, yarınki kan değerleri nasıl gelecek.

Dr. Souweidane bize 8 Temmuza randevu vermiş, demekki, ameliyatı o ara planlıyor olmalı(lar).

Fizik tedaviyi haftada iki kezden bire indirdik.

Bugünü sakin geçirdik. Öğlen Zeynep ve Anıl ile buluştuk. Bizi çok "akademik" havalı Rockerfeller Universitesinde bir yere yemeğe götürdüler. Sakin ve serindi, içerisi. Atlamayayım bugün de çok sıcaktı zira. Acaba bir saat durur mu Nehir derken, sakinliği sevmiş olmalı ki, uzun süredir yapmadığı bir şekilde arabasında uyudu. Herhalde hemoglobininin de düşüklüğü etkili olmuştur. Ama bir şekilde, Leyla oyunlarını oynarken, biz de sohbet ettik.

Sonrasında RMH'ye döndüğümüzde ise Leyla önce dokuzuncu kata, oyun odasına, sonra da bu kez roket yapımı için Christine ile buluşmaya gitti. RMHnin içinde. Fort
Worth'de yalnız bırakmak yasaktı, burada dört yaş üzeri çocuklar serbestler. Leyla'nın da hoşuna gidiyor bu özgürlükler! Bugün "RMH'de zaman geçirmeyi seviyorum, hep yapacak bir şey oluyor" diyordu.

Evet.

New York RMH gerçekten de çok farklı. Kalanların neredeyse tamamı Sloan'a gelen aileler. Ve nöroblastom aileleri sayıca çok. Geçen gün, komşumuz nöroblastom için bir buçuk yıldır burada tedavi gören Yunanlı çocuğun annesi, "Siz neredensiniz?" diye sordu, çok az İngilizcesiyle...Ben "Türkiye" deyince, bir anda, sarıldı ve "İstanbul'dan mı?" diye gözleri yaşardı. Ben şaşırdım. Şu devletlerin yıllardır bizi soktukları duruma bir kez daha üzüldüm. Bugün ise, Nehir yaşında kızı olan, Amerika'lı, musevi ama kökenlerini bu kez benim bir türlü anlamadığım kadın
sordu, "Nerelisiniz?" diye, ben "Türk" deyince, "Aaa, benim annem Türk, İzmir'li" demez mi. Haydaaa. Buna bir de konuştuğum gönüllülerden mutlaka birilerinin Türkiye'ye gitmiş olduklarını, ve sevmiş olduklarını eklersek, Texas'tan oldukça farklı bir ortamda olduğumuz anlaşılır.

Bugün oturma odasında kadın ve erkek giysisi veriyorlardı, oda başına 25 parça. Akşam Nehir'in benim için seçmiş olduğu renkli bluzu giydim yemeğe. Nasıl da buldu bilmiyorum ama giyebileceğim bir şey seçti ve çok mutlu oldu. Haftasonu, arabayla "fancy" dükkanların önünden geçerken, bana cilveli "Anneyi bu dükkana götürelim mi" diyordu...Another wish granted.

Akşamüzeri ise, Sandra uğradı, kabak dolmalarıyla. Biraz zorla da olsa Nehir ve babayı ekarte ettikten sonra, kadın kadına sohbet ettik....eee yarım saat...Bizim standartlarımızda çok az bir süre de olsa, telefon yerine yüzyüne, kırk yıllık dost sohbeti iyi geldi.

Yarın erken gitmeye çalışacağız. Kan almak gerekecek.

Ben de iki gecedir ki uykusuzluğumu bu gece gidermek niyetinde erkenden yazdım.

Ne zamandır şarkı sözü yazmamıştım. Zihnimde Mary Poppins müzikleri dönüyor. İkinci favori şarkımız, metofor olarak bize uygun geldi, baca temizleyicilerinin şarkısı:

"Chim chiminey
Chim chiminey
Chim chim cher-ee!
A sweep is as lucky
As lucky can be

Chim chiminey
Chim chiminey
Chim chim cher-oo!
Good luck will rub off when
I shake 'ands with you
Or blow me a kiss
And that's lucky too

Now as the ladder of life
'As been strung
You may think a sweep's
On the bottommost rung

Though I spends me time
In the ashes and soot
In this 'ole wide world
There's no 'appier bloke

Up where the smoke is
All billered and curled
'Tween pavement and stars
Is the chimney sweep world

When the's 'ardly no day
Nor 'ardly no night
There's things 'alf in shadow
And 'alf way in light
On the roof tops of London
Coo, what a sight!

I choose me bristles with pride
Yes, I do
A broom for the shaft
And a broom for the flume

Though I'm covered with soot
From me 'ead to me toes
A sweep knows 'e's welcome
Wherever 'e goes

Chim chiminey
Chim chiminey
Chim chim cher-ee!
When you're with a sweep
You're in glad company

No where is there
A more 'appier crew
Than them wot sings
"Chim chim cher-ee
Chim cher-oo!"
On the chim chiminey
Chim chim cher-ee
Chim cher-oo!..."

AydaNot: Arkadaşım, cut and paste !!

5 comments:

  1. Kızının güzel gözlerini,senin o güzel anne yüreğini sevgiyle öpüyorum.Dualarım hep sizinle ve nice dua bekleyen kuzucuklara.Güzel mevlam yardımcınız olsun.Sevgiler,selamlar,en samimi öpücükler gönderiyoruz size Türkiyeden.Allaha emanet olun.

    ReplyDelete
  2. Biz de dun Pelin'in dogum gününü kutladık Zeynepcim. 8'e bastı, cok mutlu, aksam da donerken sinemada bir filme gitmek istediler, neyse gezegen 51 diye bir film oynuyordu ona gittik. Gerci ben Nany Mc Pee istemistim ama aslında fark etmeyecekmiş, onca gürültüye rağmen, nasılsa ondada uyurdum/duk (oguz ve ben).

    Bizimkiler su anda İTÜ'nün Deneme Bilim Merkezinin yaz okuluna gidiyorlar. Aslinda oraya gidince cok egleniyorlar, ama sabahları evden cikarmak cok zor oluyor. Bir turlu evlerini ve oyuncaklarını bırakıp gitmek istemiyorlar, aslında haklılar da, ama islerimin coklugundan sapancaya gidemez olduk.Pelin gecen gun soruyordu "anne tatil ne zaman baslıyor "diye, Mercan'da "akıllım tatideyiz iste" deyince "hayır canım, havuzlu bahceli sapanca tatili" deyiverdi cocuk. Bugun gidiyoruz, insallah...

    Nehircigm cok haklı, Cengiz amaca gelsin, ela ve emre okulu bıraksın derken. Acık hava butun cocuklara lazım, Nehircim, biz anneler senden derslerimizi alıyoruz merak etme, senin cıglıkların bazen bizimkilerin cıglıklarını gormeme/anlamama yardımcı oluyor inan.

    Leyla'cığımın da kulaklarını cınlatıyorum devamli. Orada bile kendine pozitif bir seyler bulup size hic yuk olmuyor ya, harika bir kız tek kelimeyle.

    Haberler cok iyi, herseyin planladıgınız gibi gidiyor oldugunu umuyorum. Bu cocuklar siz mutlu oldugunuz icin mutlu, sakın kendinizi simartmayı ihmal etmeyin. Her firsatta.

    Keske su Kanada kongresi bu sene olsaydı:(

    ReplyDelete
  3. Sevgili Zeynep,

    Herşey çok güzel gelişiyor, sonuçları da çok güzel olacak. Tamamen katılıyorum, önemli bir bulgu olsaydı bundan çoktan haberiniz olurdu.. Siz günlerinizden keyif almayı sürdürün böyle...

    NEHİR SAĞLIKLI VE MUTLU!!!
    Harika bir ablaya, olağanüstü bir anneye ve müthiş bir babaya sahip!

    MARY POPPINS NOT: Tam kendi hayatımda uygulama konusunda biraz ilerleme kaydetmişken burada "tevekkül etmek" ve "flow" üzerine "konuşmuştuk". Bir güzel yer etti bunlar benim hayatımda... Anladıkça uygular, uyguladıkça anlar oldum...
    Yine kesinlikle uygulamaya alacağım bir kavramla tanıştım sayende... "mutlu anılar yaratmak" ne kadar önemli ve doğru bir yaklaşım. Sevdiklerimize anılardan başka ne bırakacağız ki gerçekten önemli olan... Bazen bırak mutlu anılar yaratmak için bilinçli çaba harcamayı kendiliğinden mutlu anı olabilecek bir şeyi bile berbat edebiliyoruz günlük telaşlara yenilip. Her günümü oğluma kalacak bir anı olarak görmek, günlük hayata bakışımı ve akışımı epey değiştirecek... Teşekkürler!!! :)

    Sevgilerimle,
    Yesim

    ReplyDelete
  4. Heyyyyy bugun senin gunun Zeynep'cim!!!!!!! Dogum gunun kutlu olsun!!!!!!!!!!! 41 kere masallah arkadasima!!!!! Seni, sizi cok seviyorum!!

    Bugun canin hangi tatliyi isterse ye.
    Bugun canin hangi ojeyi surmek isterse surdur.
    Bugun canin hangi kiyafeti giymek isterse giy.
    Bugun canin hangi sarkiyi dinlemek ya da daha iyisi soylemek isterse dinle, soyle.
    Bugun sevdiklerini ne kadar cok opmek istersen op.
    Bugun Leyla'ya, Nehir'e, Mahmut'a ne kadar cok sarilmak istersen saril.
    Bugun ne kadar cok konusmak istersen konus.
    Bugun hangi restorana gitmek istersen git.
    Bugun canin ne yapmak istiyorsa yap.

    Omrun boyunca, bu gectigimiz 41 yil boyunca yaptiklarinla en azindan her sene bir 24 saat simartilmayi coookkkktttttaaaannnnn hak ettin!!

    Simart bugun kendini.

    Hepinizi opuyorum, seni kocaman kucakliyorum.

    DOGUM GUNUN KUTLU OLSUN ARKADASIM!

    Birbirinize cok iyi bakin.

    ReplyDelete
  5. Canım arkadaşım İYİ Kİ DOĞDUN,İYİ Kİ VARSIN.TÜM SEVDİKLERİNLE GÜZEL SAĞLIKLI NİCE MUTLU GÜNLER YILLAR DİLİYORUM.Hepinizi çok ama çok öpüyorum. Nergis

    ReplyDelete