Tuesday, June 29, 2010

Hastane'ye Döndük

Dün akşam, gece 12 gibi, Nehir'in ateşi 38.7'ye çıkınca, nöbetçi doktoru aradık. Tabi, gelin dedi. Ve geceyarısı yürüyerek, "urgent care", acile geldik.

Kalacağımız belli olunca, "eski" günlerdeki gibi baba RMHye döndü ki, sabaha birimizin enerjisi daha yüksek olsun.
Nehir'in ise acile girer girmez, çok şükür, ateşi düşmeye başladı.

Sonrası benim "minik" kavgalarımla geçti. Yani sonuç alamadım, zaten mantıkları da iyi değildi...Önce normal, protokol, gereği kültür almaları gerekiyordu, bunu biliyorduk. Ama atlamış, olduğum, "port"un ikili olduğu ve sadece birine, dönüşümlü olarak, "access" ettikleri idi. Yani kültür almak için ikinciye de girmeleri gerekecekti.

Saat sabaha karşı iki olmuşken, Nehir rahatlamış uyurken, bu "delme" işini sabah yapsak demeye çalıştım. Sonuçsuz. Çünkü haklı olarak antibiyotiğe başlamadan önce kan almaları gerekiyordu. Delmek için "emla" kremi de yoktu. Önce bandaj çıktı, sonra soğutucu spreyle deldiler. O arada, iki hemşire ile "pazarlık" girişimlerimin sonuçsuz kalmasından, Nehir'in dinlenmesini isterken, bu şekilde uyandırılmasından rahatsız ben, neyseki ağlamadım, bir baktım ki, hemşire ikinci yer diye yanlış bir yeri gösteriyor! Az kalsın, olmadık bir yere iğneyi saplayacaklardı! Neyse doğru yeri bulduktan sonra, çok da zor olmadan deldiler, borular takıldı, ve serumlar ve antibiyotikler başlandı.

Bu arada, "fellow" gelip, hemoglobini 6.7 deyince, kan vereceğiz deyince, ben de ikinci şok oldu, sabah 8.7 iken bu kadar düşmüş olamaz deyince, testi tekrarladılar. Yine de 6.9 çıktı. Ben bir türlü işin içinden çıkamadım. Bu kadar düşüşü anlamadım, ama o saatte bunu açıklayacak bir doktor yoktu o saatte. "Fellow"lar çocukçu idi sadece.

Sabah beşbuçuğa doğru, ben de tam uyumuşken, 9.kattaki odaya çıktık bu kez.

Enfeksiyon riskli olduğumuzdan, tek kişilik odadayız. Doğrusu bu oldukça konforlu!

Nehir çiş yapıyor. Aldığı sıvı iyi gelmiş gibi. Sabah doktorlar da iyi gördüler.

Ben geçmiş bloglara baktım. Biz bu "sıfır" değerlerle ilik nakli sırasında tanışmıştık, ve yükselene kadar hastanede idik. Yani gerildim.

Kan değeri ile ilgili aklıma yatan açıklama sabah geldi. Susuz kalıınca, sabah aldıkları, konsantre kan değerinin de doğru olmayacağı, geceki ölçümlerin daha doğru olabileceği.

Ne bileyim, kan değerleri bile tutarsız çıkabiliyor. Hay Bin Kunduz! ( Bu da pek NYC'ye uygun düşmedi)

Şimdi, şunu atlatalım. GCSFler işe yarar umarım. Stem cell vermeye gerek olmaz umarım. Yani "az", "çok" derdi yaşamayalım.
Tatlı hemşiremiz der ki, buradaki çocuklara "sıfır" çok olurmuş. Kültürler negatif gelmeli, ateşsiz, 24-48 geçirmeli, ve en önemlisi ANC (absolute neutrophyl count) yani lökösitlerin mutlak değeri (?) 0.0'dan 0.5'e çıkmalıymış ki çıkalım.

Bu halimiz, ilik nakli sonrasına benzedi, kan değerleri açısından. Bekleyeceğiz, sabırla.

Not: Bu arada şunu ekleyeyim. "Dyhdrated" demeleri Nehir icin kilosuna göre alabilecegi toplam en yüksek sıvı miktarına göre söyledikleri bir sey. Yani hicbir zaman hastanedeki kadar sıvı veremeyiz, çünkü serumla dolaşmıyoruz. Dün gece acile geldiğimizde, "fellow", tinaklarina bakip, "İyi, dyhydrated değil" demisti. Simdi, okuyanlar, cocuga bir su iciremediniz mi demesinler, malum Nehir'in teyzesi, amcasi cok : ) İciriyoruz tabi, üstelik kendi cok ister olmuştu, yemek yemese de.

8 comments:

  1. Zeynepcim, yazdıgın blog baskalarına ısık tutsun isterken önceleri, simdi geriye bakıp, bazı degerleri kontrol ediyorsun ve ne guzel ki sana da ısık tutuyor. Ne harika bir is yapıyorsun ah bunca sıkıntının arasında, ne akıllıca, ne zekice...Tam Zeynepce kısacası.

    Gecen seferkinden tecrubelerinin de etkisiyle, cok daha sakin, cok daha rahat gececek tedavinin bundan sonraki bolumleri insallah.

    Aklimin bir kosesi, hep ama hep sizinle...Tum kalbimle Nehircigime guc ve kuvvet diliyorum. Eminim bunu da atlatacak, en kisa zamanda Dr. Kramer'de ve Dr. Souwedaine'den de iyi haberler gelecek.

    Hepinizi cok cok opüyorum, Leylacıgımı tatile gondermekle ne kadar iyi bir karar almissiniz ortaya cikti bir kere daha. Siz harika bir ailesiniz ve boyle zoraki ayrılıklar dısında bir daha hic ayrılmayacaksiniz, bunu tum kalbimle hissediyorum canım arkadasim...

    gucun kuvvetin hic eksilmesin.

    ReplyDelete
  2. Zeynep merhaba,

    Ilk basta kendimizi hatirlatalim sana. Bizler MD Anderson'da ponsta PNET ETANTR teshisiyle tedavi goren Gunes'in annesi ve babasi Aysegul ve Mustafa Ulus. Seninle Nehir'in Turkiye'deki ameliyati sonrasinda Gonca vasitasiyla konusmustuk doktor, sevk vs uzerine. Yazdiklarini her gun takip ediyoruz, iyi haberlerinizi okudukca seviniyoruz. Cok zaman yazdiklarin bu benzer surecte bizim hislerimize de tercuman oluyor, umut tazeliyoruz. Ayrica sayende haberdar oldugumuz "Anatomy of Hope"u okuduktan sonra da gercek bir umide sahip oldugumuzu dusunerek kendimizi daha iyi hissediyoruz. En son yazdiklarini okuyunca cok benzer seyleri yasadigimizi dusunerek bu sefer belki biz seni biraz rahatlatabiliriz diye dusunduk. Gunes iki cycle yogun (high dose degil, coklu bir ilac kombinasyonu sadece) kemoterapiden sonra bugun radyoterapi gormeye basladi. Sen daha once sifir kan degerlerini sadece ilik naklinde gordugunu yazmissin ama biz bunu her iki kemodan sonra da yasadik. Gerci aldigimiz ilaclar farkli ama Gunesin kan degerleri her cycle sonrasi tam anlamiyla sifirlandi, beyaz kure sifir, trombosit >40, ANC sifir. Ve cok sukur her ikisinde de neupogen, trombosit ve kan destegiyle kisa surede toparladi, beraberinde enerji, istah ve neseyle beraber. Ayrica her iki kemodan sonra da ates cikti ve tekrar hastaneye yatmak zorunda kaldik. Tipki Nehir'de oldugu gibi hemoglobin 16 saat icerisinde 10.3'ten 7.3'e dustu. Kaldi ki o esnada Gunes dehidrate de degildi. Biz bir kanama mi var diye panik olurken ve fellowlar tatmin edici bir aciklama yapamazken Gunes'in dede doktor dedigi asil doktorumuz Dr. Vats bizi nispeten rahatlatti. 40 yilin uzerindeki tecrubesine dayanarak, cok sik ratlanmamakla beraber kemo sonrasi atesli durumlarda hizli hemoglobin dususu olabilecegini, bunun aciklamasinin ne olabileceginin kitaplara girmedigini ama endise etmememizi soyledi. Gercekten de kulturlerde bir sey cikmadi, kan degerleri de bir iki gun icerisinde toparlandi. Umariz Nehir'in degerleri de en kisa zamanda yukselir. Ve umariz daha guzel, daha aydinlik gunlerde Nehir ve Gunes sagliklarina kavusmus olarak istanbul'da tanisip beraber oynarlar.

    Saglicakla kalin,

    Aysegul ve Mustafa

    ReplyDelete
  3. Zeynepcim,

    Allah kolaylık versin, hem size hem de güzel kızına. Leyla'nın yaz kampı zamanlaması harika olmuş. Nehir çok güzel akıyor, zorluklar çare ve çözümleri de getiriyor, maşallah. Hayırlısı ile bu çiziği de atacaksınız.

    Sevgilerimle

    ReplyDelete
  4. Sevgili Aysegul ve Mustafa,

    Aklimda idiniz. Gonca'ya sorsam diyordum. Cok sevindim sizden haber aldigima. Yazdiklarinizi okumak bana iyi geldi. Blog tam da bu ise yaradiginda cok anlamli oluyor, yani bilgi alisverisi.

    Gunes'i operim...Dileklerinize katiliyorum!

    Zeynep

    ReplyDelete
  5. Bir yandan bunların normal karşılanabilecek türden olaylar olduğunu söylediğiniz için rahatlıyoruz,bir yandan Nehir artık dağlara taşlara çarpmadan aksın özlemimize de yaklaştıkça heyecanlanıyoruz.
    Dualarımız bu dönemde biraz daha şiddetli.
    Kolaylıklar diliyorum.

    ReplyDelete
  6. Zeynep Hanim, eger RMH'e giderseniz bir danismaya ugrayin isterseniz. Nehir ve Leyla icin bir paket olmasi gerekiyor orada. :)
    Hersey yoluna girecek insallah. Dualarimiz sizinle.
    ayetis@soc.umass.edu

    ReplyDelete
  7. Evet biliyorum hastaneye dondugunuz icin Nehir'im cok mutlu degil ama bitecek. Dibe geldiniz artik bundan sonra hersey daha iyiye gidecek. GCSF'ler ise yaramaya baslayacak ve Nehir'im cok kisa bir surede toparlayacak. Hastane ortami bu sureyi daha kontrollu gecirmeye yarayacak. Sonra ver elini parklar :) Nehir'cigim Central Park'ta pikniklere mi gitmek ister, Broadway'de muzikale mi kendi sececek artik!!!

    Yorgunsunuz biliyorum Zeynep'cim ama haydi bir gayret, bir kuvvet!!!!

    Birbirinize cok iyi bakin.

    Bir de not: Biz teyzeler ve amcalar sizin Nehir'e ne kadar iyi baktiginizi cok iyi biliyoruz, bizim kaygimiz kendinize iyi bakmamanizdan olabilir ancak!!!! Nehir'cigime herseyin en iyisini veriyorsunuz, biz eminiz!!! Sivi da bunlara dahil!!!! :)

    ReplyDelete
  8. canim nehir.. ne yakismistir elbise kimbilir sana.. sen orada azicik daha idare et, biz burada duaya devam.. kocaman kucaklar.

    ReplyDelete