Tuesday, October 13, 2009

Gün 115: Oda halleri

Nehir'le uyumuşum.

Nehir'in ateşi bugün bir kez 37.2 olmak üzere, düştü. Yani normalde ateşi 36 gibi olduğu için, 37'yi de bir aktiviteden sayıyoruz.

Bugün esas bakteri adı da belli oldu: Stenotrophomonas.

Doğrusu bloga yazarken yazılışı nasıldı diye google'a baktım ve wikipedia'da okuduklarım tüylerimi ürpertti. Doktor da antibiyotiklere dirençli olduğunu söylemişti bugün.

Belli ki o yüzden Nehir üç antibiyotik birden alıyor, gencomycin, fortaz, ve IV baktrim. Baktrime duyarlıymış. Babanın canı sıkılacak okurken, ama baktrim almak acaba bu nedenle mi önemliymiş diye düşündüm ben de, arada kaçırdığımız dozları düşünerek.

Bilmiyorum. İyi olan, Nehir'in hızla yanıt vermiş olması, çok şükür. Doktor da şu açıdan rahatlattı beni, bakteriyi yokettiklerinde, bitmiş oluyor, yani virüs gibi vücutta kalıp, sonradan geri gelme diye bir şey yok. Once it is killled, it is gone.

Şimdi sabahın dörtbuçuğunda etraf karanlıkken, ben zihnimin kararmasına izin vermeyeceğim.

Yarın sabah Dr. Eames de gelecekmiş, Dr Howrey ile birlikte bakacaklar antibodilere ne zaman başlayacağımıza. Ama şimdi bu bakteriyi okuyunca, önceliğimiz bu steno...yu öldürmek olmalı. Adım adım. sonra antibodiler. Ve wikipedia der ki, kateter bunların çabuk çoğaldıkları yerlerden biri. Tevekkeli değil, Dr Howrey de bugün antibodiler biter, hemen çıkarırız "line"ı dedi. Tevekkeli değil, Dr. Russell da çıkartma taraftarıdı. Ve neyseki biz de çıkartılsın istiyoruz.

Hadi artık.

Benim genel durumum Nehir'le parallellik gösterir oldu. Sı kıl dım. Yani sizi üzmek istemem ama zaman burada su gibi akıp gitmiyor. Ben de ilk iş buradan çıkmak, nefes almak istiyorum. Sonra da Nehir'i parka ve günlerdir diline takılan bu kez hayvanat bahçesine götürmek istiyorum. "Orda filleeer var, kaplanlaar vaar, aslanlaar, vaar, çocuklaaar var, ben varım" diyordu.

Nehir'im kendini uyarladı, ve uçak ve TR hayallerinin yerini, basitçe gidebileceğimiz, park ve hayvanat bahçesi hayalleri aldı. Yani Nehir'e katılıyorum, ilk iş, üç gündür kapalı kaldığımız odadan çıkmak olsun. Tabi sağlığımız yerinde olsun evvela.

Nehir'im sağlıklı, Hande-si ve anne-si onu odada "hoş" tutmaya çalşıyorlar.

4 comments:

  1. Sevgili Zeynep,

    Sesim solugum cikmiyor ama takipteyim, ve senin gibi ben de oglum ile uyuyakalan bir anne oldugum icin blogdaki gecikmeleri hep buna yorarak yazmani dort gozle bekliyorum...

    Zamanin huyudur, gecip gitmesini isteyenleri bekletir. Sen ona aldirma, guzel kizinin gucu tez zamanda yerine gelecek ve sen de kendini daha iyi hissesdeceksin. Sonra da gelsin oyun parkları, hayvanat bahceleri. Kateterden kurtulusunuzu ise hep birlikte kutlayacagiz, sonra da ver elini istanbul ucagi....

    Az kaldi Annesi. Nehir'cik iyi, sen de biraz daha dayan. Bak arkadaslarin sirada sana destek olmak icin, sen de bunda faydalan, yardim iste. Hande sizin yaniniza gelebiecek durumdaysa, birak Nehir'i Handesine cik biraz temiz havaya... kahveni ic... Biraz rahatlamak icin ne lazimsa...

    Aklimiz, kalbimiz sizinle...

    Sevgilerimle,
    Yesim

    ReplyDelete
  2. bütün iyi dileklerim,dualarım sizinle...
    size ve kızınıza verdiğiniz savaşta dayanma gücü ve sabır diliyorum...
    sessizce takipteyken bugün yazmak istedim...

    sizi,kızınızı tanımasalarda dualarla yanınızda olanlar var,tıpkı benim gibi...
    yalnız değilsiniz...Tara

    ReplyDelete
  3. Sevgili arkadasim
    "motherhood is eternal guilt" ve sen bunun en iyi ornegisin. nehirin hastaligi basladigindan beri her gun hersey icin acaba ben nerede hata yaptimi sordun durdun. Annelik boyle bir sey. Atlanmis dozlarin sonucunda stenotrophomonas olmadi. bactrimi direnci dusuklerde cok gorulen pneumocystis diye bir mikropla hastalik gecirmesin diye veriyorlardi ve bu amacina ulasti. nehir bu hastaliga hic yakalanmadi.
    Stenotrophomonas senin su donem kendini rahat birakman ya da dressing change yaparken yaptigin bir hatadan da olmadi. Hastanede yattiginiz donemde kacinilmaz olarak kolonize oldu ve bir noktada hastaliga yol acti.
    ozenli bakiminizla cok dertli gececek bir sureci minimal komplikasyonlarla gecirdiniz.
    Su mikrobun tam seninle ne dersin erken cikartsak ne oluru tartistigimiz bir donemde cikmasi bile ne ilginc. simdi artik tutmak dogru olmaz zaten ve en onemlisi ona ihtiyac ta yok cunku insallah bu son antibody tedavisi ile hersey bitmis olacak.
    You did a very good job my friend. and NONE of them is your fault.
    Ozlem

    ReplyDelete
  4. Zeynepcigim, yazmak istedigim her seyi Ozlem o kadar guzel, tam da sevecegin gibi, bilimsel bir dille aciklamis ki artik bir sey dememe gerek yok. Dusun ki, tum tedavi boyunca Nehirin her seyi hep zamanında ve rast gitmisti, bu hastalık da tam oyle bir zamanda ortaya cikti. Hic bir kuskuya yer birakmamak icin, kateter cikarma konusunda icin rahat olsun diye...

    Hani bir keresinde Sebnem yazmıstı ya, ''..Nehir bu mustesna hastalıgı cekiyorsa, bil ki ilerde de cok mustesna bir hayat onu bekliyor olacak...'' diye, su ana kadar bunun aksini dusundurecek hic bir sey olmadı. Hergun okuyoruz en basta Kızının ne mustesna oldugunu.

    Neyse, bugun sana degisik bir havadis verecegim. Okulda ogle tatilinde yemekhaneye giderken Gülden Hanım (Erkut)ile karsilastim, bana ''Nehir'in bloguna yazan Nurgun sen misin?'' diye sordu, arada Taskisladan bahsetmemden anlamis. Ara sıra karsılastıgım, ama ayni bolumde olmadıgımız icin fazla sohbetim olmayan bir hocadır Gulden Hn. Beni senin liseden arkadasin falan sanmis. Sonra ayakustu, Nehir odakli cok hos bir sohbet yaptik - sukurler olsun ki cok mutluyduk ikimizde durumdan-...

    Ne kadar sasirdigimi tahmin edebilirsin. Dusun ki sen gelince kimbilir nasil sasiracaksin? Eminim ki burada kayitli kisilerin bin kati okuyucun vardir. Kimbilir kac kisiye umut oldun ve kimbilir kac kisi Nehircigim ve onun nezdinde tum cocuklar icin dua ediyor. Hepsi de senin sayende, bu blog sayesinde...

    Inan, burdan hic bir sey kolay gorunmuyor, ama bu hastalik bile, son seferde ve Hande-si yanındayken oldu, ne diyeyim...Tabi olmasa daha tatli olurdu, ama bu son senenin neresi tatliydi ki? Onu tatli hale sen getirdin, yada uzaktan davulun sesini bize sen hoslastirdin - ustelikde Nehirin sesine ragmen:)) -, az kaldi sevgili Zeynep, guzel Leylacigina, esine, evine kavusmana az kaldi...

    Sen de Nehircigim biraz daha oralarda idare et, sonra bir daha hic isin dusmeyecek inan!

    Nehir saglikli ve mutlu, hem onu seven oyle cok kisi var ki, cok da sanslı...


    NOT: Zeynep ucuncu kez aynı -benzer- yazıyı yaziyorum, eger post edemezsem bir daha yazamayacagim, calismam lazim! Hande iyilesti galiba, cok sevindim.

    Hadi bakalim, tusa basiyooorrruummm....

    ReplyDelete