Wednesday, June 24, 2009

Gün 5

Bu sabah ben de her zamanki gibi ilk boş anımda blog yorumlarına bakayım dedim. "Klan" ne güzel açıklamış. Tomurcuklandım. Bize destek olduğunuz için, zaman ayırıp yazdığınız için, Blog üzerinden Nehir'i takip eden, soran herkesi kucaklıyorum.

Sabah hemşire, GMCSF miz kalmadı, dağıtımcının getirmesi 11.00'i bulacak, antibodylere 12.00 gibi başlayabileceğiz dediğinde, vermediğim tepki, artık bu işte "pişmiş" olduğumuzun bir kanıtı. Bu kez kafayı yemeden, yine de zamanlamanın etkinlik üzerinde etkisi olmayacak herhalde sorusunu, içerdiği tüm anlamsızlıkla, sordum. "Hmmm, evet, pardon antibodylerin etkinliği azalacak, ama oldu bir kez, kusura bakmayın" demeleri mümkünmüş gibi. Ya da neyin, kime, ne zaman, hangi miktarda, ve ne şekilde işe yaradığını sanki biliyorlarmış gibi.

Sessiz kalmayı, sukuneti tercih ettim.

Ve hiç değilse, belki biraz un-Turkey, dedikleri saate yakın, saat bir buçuğa doğru başladılar.

İyi olan, Nehir sabahı neşeli geçirdi. Ablası ve babasıyla oynadı. kahvaltı pek etmedi ama biraz karpuz yedi. Ve öğle uykusu zamanına kadar kendinde kaldı, iki saat uyudu, ve uyandı.

Bugün ilaç dozlarını, tiplerini en iyi ayarladılar. (İngilizceden Türkçeye çeviri bozuk cümle örneklerinden olsun bu).

Aslında, Cook's hastane olarak teknik, ve mimari açıdan TCH ile karşılaştırılamaz, ama bu tedaviyi bilen ekiple çalışmak çok daha iyi oldu. TCH'te bu tedavi ilk açıldığında, hemşireler de, doktorlar da bu kadar biliyor olmayacaklar. Zaten açmalarının zaman alacağını anlatırken, eğitimi de söylemişti Dr. Russell.

Geriye bakıp, BMT, ilik naklini düşündükçe, tıkır tıkır iş yapmalarının ne kadar tecrübeleri, tecrübeyle oluşturmuş oldukları süreçler olduğunu şimdi daha da iyi görebiliyorum. Özlem söylüyordu zaten, Nehir önceki süreci bu kadar iyi, biraz da onların iyi hasta-lık yönetimleri sayesinde geçirdi diye. Evet, bilgi, birikim, teknik donanım birarada bir yerdeydik. Bunu şimdi çok daha iyi anladım.

If, at any point, I have taken any piece in the treatment for granted, I apologize, and deeply. Thank you TCH for everything you've done.

Neden İngilizce, bilmem, kafam bulanık. Onlar İngilizceyi daha iyi anlarlar diye herhalde.

Bir karşılaştırma ise Leyla'dan. Koridorda gezerken, TCH'teki herkesin ona gülümsediğini, buradakilerin o kadar gülmediklerini söyledi. Ama sadece temizlik yapanlar burada daha güleryüzlüymüş, ama "herhalde TCH'tekilerin işi daha çoktu daha büyük olduğu için, buradakiler daha rahat" dedi. Gerçi, BMT katında Nehir'le oyun oynayan Asyalı temizlik görevlisini görmedi Leyla.

Ben ise "avlu"ya taktım. Hala anlamaya çalışıyorum, bir fonksiyon bulamıyorum. Çok yer kaybı gibi geliyor, estetik kaygısıyla yapılmış gibi geliyor. Bazen bir piyano, bazen de, bugün örneğin bir flüt, çalınca, bizim kata (3. kata) kadar ses geliyor gelmesine, ama bu iş yapılmış olamaz. Acaba daha az katta, aydınlıktan yararlanarak daha çok sayıda oda mı yaptılar? Sera Amca olsaydı da anlatıverirdi. Aileden gelme bina merak ve sevgim baki sanırım. Planını görmek isterdim.

Neyse düne göre daha iyiyim. Çünkü üçüncü günün sonuna gelirken, Nehir daha iyi. Ateşi, 38lerde kaldı. Tylenol ile idare edebiliyoruz. Vitalları düzenliydi hep. Kırmızılıklarını da daha iyi "manage" ettiler.

M A Ş A L L A H.

Ama yarın da odaya bağlıyız, ateş sürdüğü için. Bu da sabah kendine olduğu iki saati yine odada geçireceği anlamına geliyor. Dişimizi sıkacağız. Bir bakıma, Nehir de henüz ilik nakli sonrası dönemde olduğu için, o da korunmuş oluyor diğer çocuklardan geçebilecek enfeksiyonlara karşı.

Yarın doğumgünüm.

2001de Leyla'yı doğurduğumda, en güzel doğumgünümdü, Leyla kucağımda, "lohusa" halim.

İlginç oldu, bu kez Nehir kucağımda olacak.

Bebeklerim ve doğumgünlerim.

Doğrusu yine de bu şartlarda 40 yaşımı dolduracağım aklıma gelmezdi, o nedenle Ayda'nın dediğini yapacağım ve gelecek yıl, 41 kere maşallahlı, darbukalı....derken, mecaz anlamda yazdım....şen şakrak bir doğumgünü kutlayacağım. Yazarken bu hiç de ben değilim ama, doğumgünlerimi pek sevmem,. Sadece bu biraz "uç" oldu.

Bu benim yeni yaş dileğim olsun: 41 yaşıma bundan daha iyi girmek için çalışacağım. Ya da, şu biraz daha iyi olur. Gireceğim. Sağlık, beden ve ruh olarak.

17 comments:

  1. Dogumgunun kutlu olsun Zeynep, saglikli ve cok mutlu bir yil olsun. Aklimiz hep Nehir' de, bugun daha iyi olmasina cok sevindim. Hepinize bizden kucak dolusu sevgiler,

    Gonca Soysal

    ReplyDelete
  2. Sağlıkla, huzurla, ailenizle geçireğiniz nice yaşlara :))Nehir i çok öpüyoruz ve onu çok seviyoruz sevgiler :)))

    ReplyDelete
  3. Zeynep'cim,
    Dogumgunun kutlu olsun. Guzel kizlarin ve Mahmut'la pastanin ustunde onlarca mum üfleyecegin mutlu yillar diliyorum. Hande olsa simdi sana guzel bir pasta yapardi. Artik sansini onumuzdeki yila kullanirsin. Sevgiler...

    Aysen

    ReplyDelete
  4. Zeynep´cim,

    Happy Birthday! Bütün dileklerinin gerceklessin, , huzurlu, saglikli, kocan, güzek kizlarin ve sevdiklerinle beraber nice mutlu yillar önünde olsun. Kucak dolusu sevgiler..

    Defne

    ReplyDelete
  5. Zeynep Arkadasim,

    Dogum gunun kutlu olsun! 41 kere maasallah partini burada Turkish Team ile organize edecegiz merak etme! Tamam darbuka yok:) Belki bir caz dinletisi ve bir Turkish sound bolumu halinde organize ederiz ya da ne istersen artikin...

    Opuyorum. Bugun gulumse...

    Gulnur

    ReplyDelete
  6. kızların ve eşinle saglıklı mutlu bir yıl olsun.
    nice yaşlara

    ReplyDelete
  7. Zeynep'cigim, bu yila, 40. yasina, 40 yildan da uzun gelen bir mucadele sigdirdin, sana da M A S A L L A H diyoruz, can-i yurekten. Bir daha hic bu kadar zor gunler yasama. Yaralar kapansin, izleri kaniksansin, bu blogdakiler eski gunlukler gibi bir tarafa atilsin, kizlarinla uzun mutlu yillar yasayasin. Ozgecan & Alp.

    ReplyDelete
  8. MUTLU, SAGLIKLI, KOCAMAN OLACAK AILENLE BIRLIKTE HARIKA BIR KIRK YIL DAHA DILIYORUM!!

    ReplyDelete
  9. Hocam, yaşadığınız her geçen günün dünden daha daha güzel olması dileğiyle.. Yaşadığınız her günün de sizi ve ailenizi daha da sağlıklı ve daha da güçlü kılması dileğiyle:)

    Sevgiyle ve saygıyla,
    Ama en önemlisi sağlıkla..
    Nice güzel mutlu "siz" gibi yıllar dilerim..

    ReplyDelete
  10. Dogumgununuz kutlu olsun! (En az) Bir 40 yil daha kizlarinizla, esinizle ve tum diger sevdiklerinize, ailenizle cok saglikli, guzel, mutlu, huzurlu yillariniz/yaslariniz olsun :) Aylin.

    ReplyDelete
  11. Canım Zeynepciğim,

    Yeni yaşında 40’lı olmak ne demekmiş, hayat nasıl da 40ında başlar ve her yıl daha mutlu ve daha güzele doğru yaşanırmış, işte bunları öncelikle sen bize göstereceksin.

    30 yıla yakında varacak dostluğumuz yanında bu blog sayesinde bizlere yaşattığın zafer, azim, akıl ve sevgi duyguları senin peşine ömür boyu takılmamıza sebep olacak. Hem biz için hem tanımadığın onlarcası için.

    Hadi su gibi akıp geçsin zaman. Geçerken her gün bir öncekinden daha sağlıklı, huzurlu ve mutlu seni ailenle bütün sevdiklerine kavuştursun.

    Hani o fişe takılı florasan var ya, laf aramızda, o insan yapımı mekandaki köşeden ya da duvardan, cılız ama sabit nasıl da garip hissettirir insanları; “bu ne ya,” garipliği, belki yabancılaşması. Genelde ilk deneyimleri bu olur. Halbuki oradan yayılan ışık hem odaya hem bakana sızar.

    Bir diğer resimdeki figür ya da görüntü anca hayalinde sana eşlik eder ama o ışık, o ışık en maddesiz en sıradan olandır o koskoca müzede ama aynı zamanda en yüreğine yakın senin gittiğin her yere gelir seninle, dilersen evinin bir köşesine bile kuruluverir. Sanat eserinin kendisi senin dilediğin her yerde yeniden canlanır.

    Eser boşluğu saran ışıkla yaşanan deneyimdir aslında, florasan ise senin de dediğin gibi sadece fişe takılı florasan.

    Sen de bize ışıkla deneyim yaşatmaktasın, sağlıkla, sevgiyle kazanılan son derece insani bir zaferin ışığında, çok özel bir deneyim.

    Kendi adıma, ailem adına sana ve ailene çok teşekkür ediyorum. Seni ve sizleri seviyoruz. Nice mutlu yıllara.

    ReplyDelete
  12. Sevgili arkadaşım,

    40'lılar tarafından züğürt tesellisi olarak yaratılmış "hayat kırkında başlar" inancı bu sefer gerçek olacak :) 40'ından sonra kızların ve Mahmut'la uzun sağlıklı, neşeli, tasasız ve güzel bir hayat senin olsun, nice doğum günlerini neşeyle kutlayalım...

    Yalnız "41 kere maşallah" temalı partinin organizasyonu bizden, sonra "vazgeçtim, boşverin" deme hakkına sahip olamayacaksın, gerekirse caz üstü darbuka bile olabilir :) soran olursa "kültürel sentez- west to east" filan diye açıklarız...

    Nice mutlu, güzel yılların olsun arkadaşım......

    Kucak dolusu sevgi ve öpücükle
    Ayda

    ReplyDelete
  13. Canım arkadaşım, çok sağlıklı, neşeli ,sevdiklerinle kahkaha dolu yeni bir yaş diliyorum.Hiç bitmeyecek güzel günlerin başlangıcı olsun 40'lı çıtır yılların. Çok Öpüyorum, nergis

    ReplyDelete
  14. Dogum gunlerini pek sevmem,
    Ama, siir yazmadan da edemem.
    Soz konusu ise boylesi bir dogum gunu,
    Yazmak gerekir ne dusundugunu...
    Soyle 40 yil geriye bakinca,
    Belli, hayat sana cok sey katmis.
    Son yıl yasadiklarin yuzunden,
    Sakın sanma ki, seni basindan atmis!
    Bilirim, o "malum" gunden beri,
    Aileniz, kalpleriniz darmadagindir.
    Ama, senin yasadigin tum gunler,
    Inan, hepimize bir "armagandir".
    Zor zamanlar denilen gunleri,
    Ben de seninle ogrendim.
    Sayende, su gecen son sekiz ayda,
    Pek cok konuda bilgilendim.
    Aman, bunlari teknik bilgi sanma!
    Bunlar sadece ve sadece,
    Annelik, bilgelik, insanlik, dostluk, guc, metanet,
    Ve en onemlisi hayata simsiki baglanmak anlaminda!
    Artik iyice biliyorum,
    Onemli gorevler "ozellikli" olanlara verilir.
    Cunku, en iyi onlar tarafindan,
    Dusmana gogus gerilir.
    Cok sevgili arkadasim, tanımaktan gururlandigim dostum,
    Sen ki, gecen kırk yilina, iki cicek ekledin.
    Sen ki, bu gecen sekiz ayi, sabir ile bekledin.
    Bilesin ki, bu gunler hiç iz birakmayacak,
    Sadece, "yillanmisliginin" dibindeki tortu olarak kalacak.
    Hayatin artik sana borcu var.
    Dilerim ki, olsa da azar, azar.
    Hepsi geri odenecek,
    Yasadigin her gun kadar hayat,
    Katlanarak kizlarina eklenecek...

    Bir kirk yil daha goresin insallah, kili kirk yarmana gerek olmayan:)

    Not: Ben bunu post ettim ya her sey cozulur. Saat gece 4.30 AM. Artik sinirim bozulmak uzereydi ki...I made it!

    ReplyDelete
  15. Daha once demistim bir kadinin hayatindaki en guzel 15 yil 39 ile 40 arasinda gecen 15 yildir diye... Insallah senin "kadin yilinin" 40inci dogum gununu Nehir'in liseyi bitirme gununde diploma toreninde kutlayacagiz. Nice yaslara benim guzel arkadasim
    Ozlem

    ReplyDelete
  16. Nice mutlu sağlıklı yaşları, ailenle birlikte kutlamanı dilerim. Sevgiler, Esra

    ReplyDelete
  17. Sizi sessizce takip eden ve dua edenler oldugunu bilmelisiniz.Sanirim butun annelerin kalbi sizinle.Her seyin gonlunuzce ve gonul zenginliginizce olmasini diler,dogum gununuzu kutlarim.

    ReplyDelete