Monday, June 15, 2009

Fort Worth: Ronald McDonald House'dan Bildiriyoruz.

Dün hazırlanıp çıkmamız saat iki buçuğu buldu, öğleden sonra, ve dört saatlik bir yolculuktan sonra, saat akşam 19.30 gibi vardık RMH'a.

Arada bir saat Houston içinde dolandık, bir GPS vakası...ama onu sonra anlatırım.

Neyse yolda yeşillikler, bol bol inekler ve atlardan sonra Dallas'a yaklaşırken, yeşillikler azalmaya, ağaçlar kısalmaya başladı. Leyla'ya kovboy ülkesinde olduğumuzu anlattık. O da şaşkın, "Hala kovboy var mı?" diye sordu. Eh, var dedik.

RMH'a ilk gelişimiz ve çok beğendik. Ben devasa mutfağa bayıldım, açık renk tahta ve çelik mutfak aletleriyle çok "trendy". Hala estetik duygumdan vazgeçmemişim. Şaşırdım. Şaşırmamalı ama. Odalar biraz küçük (sonradan öğrendimki, suitler de varmış, ama uzun süre kalanlara veriyorlarmış) ama toplu kullanım yerleri ve genel mimarisi çok sevimli. Oda temizliği kalanlara ait, koridorda duran ortak kullanımdaki aletlerle yapılıyor, çıkarken de temiz teslim ediyormuşuz. Mutfaktaki buzdolaplarında her odanın kendi kutusu var, yiyecek saklamak için ve bir de erzak dolabında yerimiz var. Odada yiyecek ve içecek bulundurmak veya yemek yasak. Ben ise gelirayak Whole Foods'tan aldığım kuru yiyecekleri henüz yerleştirmedim, bakalım sığacak mıyım.

Binanın ortadasında avlusu var, güzel bir oyun yeri, barbekü (!) koymuşlar, restorana bitişik. Ve televizyon odaları, family room, piyano. Aile odası, oturma odası gibi düzenlenmiş, ve basbayağı, geniş koltuk kanape, puf, yemek masası. Yani tamamında bir ev havası yaratmaya çalışmışlar, otelden ziyade, oldukça "cozy".

Ah bir de duvarlardaki fotoğraflar olmasa. Beni biraz geriyor, burada kalan, çoğu kanser hastası çocuğun büyük boy, çerçeveli fotoğrafları asılı. İçlerinden birini neuroblastoma sayfalarından tanıdım.

İşte bu kısaca RMH. Gecesi 15 dolara ailelere müthiş bir yer yapmışlar. Yardımlarla yapılmış, ve yardımlarla işletiliyor.

Gece ben Leyla ile, Mahmut Nehir ile yatacakken, Nehir'in "ısrar"ıyla, üçümüz büzüştük, yatakların birinde. Geceyarısı ben diğer yatağa geçtim neyseki. Sabah altıbuçukta kalktık, Nehir aç karnına olmalıydı, kahvaltı etmeden, lafını da etmeden, RMH ile hastane arası çalıştığı söylenen, shuttle arabaı çağırdık. Geldi, Nehir car seat, Leyla booster'a yerleşti. Kliniğe gidiyoruz dedik, gelen security, "peki" dedi, ve sanıyorum on metre sonunda, "geldik" dedi. Evet, klinik meğer tam karşı köşe imiş! Neyse biz gülerek indik.

Klinik, Texas Childrens ile aynı mantıkta çalışıyor ama çok daha küçüğü. Biiz bayağı büyük bir yerdeymişiz, anladık. Klinikteki tipik, kan alımından sonra, kovboy çizmeli (!) bir doktor tarafından muayene edildi, Nehir ve biz de tedavi hakkında bilgi aldık. O kadar ürkütücü anlatmadı doğrusu. Ben ilk önce, "ağrı"yı sordum. Öncesinde morfin veriyorlarmış, bazı çocuklara yetmiyormuş, sonra dozu arttırıyorlarmış. IL-2'daki yan etkiler de az sayıda çocukta görülüyormuş. bakalım bir form verdiler, okuyacağım.

Klinikten sonra hstaneye geçtik, yine uzun bir beklemeden sonra bone marroe aspiration ve kalp ekosu yaptılar. Yine Texas Childrens a göre oldukça küçük bir ölçek. Biz oldukça donanımlı bir hastanedeymişiz.
Yarın ve sonraki gün boşuz. Perşembe bir klinik randevumuz daha var, cuma, ilk GMCSF'i klinikte yapacaklar. Pazar gecesi ise hastaneye yatacakmışız, ki pazartesi sabahı antikor vermeye başlayacaklar-imiş.

Şu anda akşam. Ben bahçede yazarken, çocuklar bahçede, babayla ve diğer çocuklarla oynuyorlar. Herkesin hikayesi başka, hepsi başka türlü zor hikayeler. İçeride bir adam vardı, Asyalı, çocuğuna yemek pişiriyordu, şimdi başka birinden öğrendimki, Vietnam'lı ve her gün, üç öğün yemek pişiriyormuş, "Mr. Cook" dedi, anlatan. Başka bir çocuğun annesi, ise, Irak'lı imiş. Kuzen evliliği sonucu genetik bir kan hastalığı olmuş, kızlarında....

Böyle bir ortamda bulunmamıştık. Bir ortaklık hissi var, herkes birbirine yardım ediyor, "community" hali, ortak bir nedenle biraraya gelmiş insanlar topluluğu. Başka bir durumda belki de hiç birarada olmayacak bir insanlar topluluğu.

Ve yarın Leyla'nın doğumgünü! Yakınlarda Cheesecake Factory varmış, gitmeyi istiyorum. "Normal"e.

4 comments:

  1. Gunaydin Fort Worth ekibi,

    RMH'in estetik olarak guzel olmasina sevindim. Gorsel olarak keyifli bir ortamda baslamak iyi gelecek Nehir'e. RMH sakinleri ile ortak olan sadece herkesin evinden uzak, 'normal' olmayan bir donemden geciyor olmasi. Sakin Nehir'in hikayesinin orada dinledigin, dinleyecegin hikayelere benzedigini aklina getirdime, Nehir baska, o Ne-hero, o bitane, baska yok!!!!

    Hadi bakalim madem bos gunleriniz var, gidin bulun bizin Bobby Ewing'i :) Bir de sarisin bomba kardesi vardi Lucy, kafayi dagitmak isterseniz alkolik yenge Sue Ellen eslik eder size. Aman diyeyim Jr'a bulasmayin, sagi solu belli degil adamin, bir hinlik dusunuverir hemen!!! Kac sene gecti ustunden ama hala gozumun onunde bazi sahneleri dizinin :) Eskiden annem film kareleri anlatirken dalga gecerdim, buyrun bakalim simdi de bizimkiler benimle dalga gececek. Eeee, sirayla bu isler!!

    Leyla'mi benim icin kocaman bir opun! Sooollleeeee harika bir cheesecake dilimi gotursun dogumgununde, benim icin!

    Su gibi akip gidecek bu 5 ay, ben eminim siz de olun!!!!!!

    Birbirinize cok iyi bakin.

    ReplyDelete
  2. Herkse selam,

    Acaba haber var midir bir bakayim derken, bir de koment okudum. Gene cok iyi basladigini hissediyorum, yazindaki "titreşimlerden". Her sey cok iyi gececek zira bu sefer 2-0 onde basliyorsunuz. Hem tertemizsiniz, bu sadece "cila", hem de sans meleginiz "Leyla" sizinle. Nehir icin her sey cok daha kolay olacak bu kez Leyla sayesinde. Leyla herseyi cocukca anlatacak Nehir'e ve - ne yazik ki istemeden de olsa - biraz daha buyuyecek bu arada.

    Leyla'nin geldiginde anlatacak ne cok seyi olacak, daha simdiden gozlemlemeye baslamistir herseyi o boncuk gozleri ile, hayal edebiliyorum.

    Hepinize kucak dolusu sevgiler, opucukler. Hep boyle guzel haberlerinizi dort gozle bekliyoruz...

    ReplyDelete
  3. Vallahi yazıyı neşe içinde okuyup commentler bölümüne geçince hafif tedirginlik başlıyor :) Acaba gene bloğun patlağı çatlağından insanlar sitem edecek mi diye ama görüyorum ki son değişikliklerden sonra herşey yolunda... Bizim GG de It ekibinden Onur diye bir arkadaşımız var vallahi eline sağlık deneye yanıla zannederim oturttu artık :)) Sağolsun

    Şu yeni yer hakkında yazılanlar çok iyi haberler vallahi açık sözlü olmak gerekirse temizlik konusunda ciddi tedirgindim ama okuduklarım içimi ferahlattı...Orada anlatılacak hikayelerden sakın moralinizi bozmayın herkes farklı bir vaka herkes ayrı bir savaşçı ..Bizim Nehirimiz bugüne kadar süper gitti öyle de finalize edecektir. Buna bütün yüreğimle inanıyorum..

    Bloğun takipçilerinden daha fazla yorumlar bekliyoruz artık her türlü teknik aksaklıklar yoluna girdi herkes açıkca düşüncelerini bizlerle paylaşsın lütfen..

    Finish bayrağı gerçekten görünmeye başladı...Arkası İstanbul boğazı ve nefis balık rakı :))

    Sevgili Kayınbiraderim çok yoruldun gelince sana güzelll bir rakı balık boğazı seyrede seyrede ..

    Hepinizi öpüyorum:))

    Sevgiler..

    ReplyDelete
  4. Aydonat,
    Sen de daha kisa aralıklarla yazmalısın. Burada dogal bir anneler birligi olustu ve her ne kadar Mahmut hoca kalbimizde ise de senin kadar dogrudan ilgi gosteremiyoruz; ben biraz sucluluk duyuyorum dogrusu...
    Cunku hep soyluyorum (hemde hep boyle ingilizce soyluyorum) Mahmut and Zeynep, you are great parents! Benim sevgili esim oglumuza kiyamadigi icin dogumda sunnet yaptirtmadi, 1 yaşında baska kucuk bir operasyonla birlikte sunnet de oldugunda da pansumani yapamadi... Sadece dresing cheync isini ustlenmis olmasi bile Mahmut'u baba olarak cok ozel bir yere koymam icin yeterli benim...

    Fort Worth den gelen haberler harika... ortami sevmis olmaniz cok guzel, ilk izlenim cok onemli, cok sevindim.

    Leyla'cigim, nice yillara!

    Zeynep'cigim, sen de fotograf makinenin vizorundan bak etrafa, ne hatırlamak istiyorsan onu gor, goruntule. Makinen ile ararn bir sure sonra kendiliginden duzelecek, ben de yeni makinemi ilk aldgimda eskisi bundan daha iyi cekiyor diyordum, yenisi denize dusurdugun icin eskisini kullanmak zorunda kaldım simdi, bununla nasil cekebiliyormusum diyroum. Tamamen makine, el, goz koordinasyonu ve aliskanlik isi. Cok yakinda istedigin kareleri yakalayacaksin.

    Nehir'cigim yeni arkadaslarinla bol bol oyna eglen, ablaciginla birlikte... Fethedin oralari birlikte....

    Asker mektubu gibi oldu, sıra ile herkese birer paragraf... :)

    Saglikla kalin,
    Sevgiler
    Yesim

    ReplyDelete