Thursday, January 29, 2009




Kliniğe yine zamanında gittik. Ve, saat 9.30'tan 12.30'a kadar boyunu ölçtüler, kilosuna baktılar, bir blood drawal (üç dakika) yapıldı, ve sonuçlar geldi (yarım saat). Neyseki abla kardeş oynadılar (foto). İlk gittiğimizde Fien Arts Museum'dan bir gönüllü gelmiş, resim yaptırıyordu, kolaj..Leyla yaptı, Nehir biraz yaptı, ben de yaptım ama benim hiç yeteneğim yok. Bunu okuyan birkaç kişi gülümseyecektir. Şebnemcim, nasıl bir ruh halindeymişim ben (2000-2001), yağlı boyalar almışım, resim yapacağım diye. Yani neye dayanarak.

Kan değerleri yükselmemiş, aslında ameliyat olmasa dert edilecek bir şey yok (imiş), haftasonu yükselmesini bekliyorlarmış ama olur da ameliyata hazır olmaz diye, GCSF shot kararı verdi, Russel. Sadece dört tane dedi, bugün ilkii oldu. Üç gün biz yapacağız yine.

Neyse vesile ile Russell'ı görmüş olduk...SCANden beri görüşmemiştik, genel sohbet ettik, ben ona da MIBG ile radyoterapiyi sordum. Anlattı. Aslında bir sürü karar sağlık harcamaları, quality of life meselelerine dair değişkenlerle ilgili çıkıyor. En etkin tedavi derken, "etkinlik", managerial bir anlamda. Neyse bunları okulda etik dersinde, veya başka derslerde tartışırken, şimdi içine düştük.

Anladığım, Russell memnun. Bu iyi.

Ameliyatın 12-14 saat süreceğini, iki saat falan hazırlık olurmuş, bizi muhtemelen 6.30, 7.00 gibi çağıracaklarını anlattı, puzzle ya da oyalanacak bir şeyler getirmemizi önerdi. Uzun sürmesi iyi dedik, aceleye gelmesin. Çünkü esası bölüm, kitleyi çıkardıktan sonra yapacağı temizlik. Etraftaki bölgeyi, damarlar çevresi, hangisi iyi, hangisi kötü, cerrah, Nuchturn karar veriyor. Özlemcim patalog yok imiş. Benim derdim, bir cerrahın bu kadar uzunlukta bir ameliyatta ne kadar etkin olacağıyla ilgili. Üç dört saatte bir mola alıyormuş, senior bir fellow oluyormuş. Tabi bu kez de aklıma, bize Nuchturn yapıyor deyip, içeride pratiği artsın diye başka birinin yapması...taşeron cerrah...ne olur ne olmaz, sordum, dolaylı. Şaka bir yana bu ameliyat önemli, TRde konuştuğum biri, kemoterapiyi bilmem, ameliyat için gidin demişti, kim hatırlamıyorum. Radyoterapi de önemli. Üstelik bugün Russell anlattıki, makinelerin verdiği ışın miktarı, bölgesi, çocuklar için yapılmış, yani dışarıda yapılınca, yetişkin aletlerde daha çok, gereksiz ışın alıyorlarmış.

Bilmiyorum, TRde nereden tutsak elinden bu işin. Mark Dungan'dı sanırım, hem çocuklar bizim geleceğimiz diyorlar, ama kanser araştırmalarında en az payı veriyorlar diye yazmıştı.

...

12.35'te shot kararı çıkınca, ve pazartesi günü de blood transfusion (dört saat klinik)...ben "Biz öğle yemeği yiyip gelelim" dedim, ve "İstanbul"a gittik. Annemlerle buluştuk, çorba, pide arası tabuli menümüz sürdü. Sütlaçsız kurtardık. Kalkmamıza yakın, arabada "numbing cream" sürdük...Sonra gittik, iğneyi olduk (10-15 dakika yine bekledik), çıktığımızda saat 15.17 idi. Bende hafiften bir frustration, parka gidemedik diye. Nehir uyumamıştı. Eve gidip, sonra parka gidelim dedik...Yolda Nehir uyur diye, hatun uyumadı tabi. Hermann Park'a gittik. Tren (foto), ördek, kaydırak üçlememizi yaptık.

Akşam ben adzuki bean pişirdim.

Saat 8'de Nehir, "Anneanee yoruldum" diyerek üst kata çıkıyordu. Bu kez kafasını yastığa koyar koymaz daldı.

Commentler rahatlattı, birkaçtan fazla okumuştum.

Samediiii, yazamadım bir türlü, geçmiş 40 yaşın kutlu olsun! Sırttan çapraz sarıldığımı farzet.

4 comments:

  1. Canım Nehir Sağlıklı ve Mutlu, her şey , ameliyat,kan değerleri hepsi iyi sonuçlanacak göreceksin. Resimlere bayıldım. İyi haberlerinizi alacağız ve kutlamalar yapacağız.BİLİYORUM, İNANIYORUM..Hepinizi öptüm, nergis

    ReplyDelete
  2. Merhabalar,

    Fotograflar harika. Her sey yoluna girecek ve cok iyi olacak. Leylanin gelisi tam hayal ettigim gibi olmus. Zeka kivilcimlari ile piril piril bakan bir cift goz, Nehircigimini de neseye bogmus. Neseniz,mutulugunuz daim olsun.

    Russellin memnun olmasi da cok onemli tabi. Benim hatirladigim kisminda, burada Rejin ile konustugumuzda kemoterapi bir iki kur olup, protokolleri alirsaniz burada devam eder, cok cok iyi cerrahlar var, ameliyati da burada olursunuz ama ilik naklini mutlaka orda olun, burada gereken kosullari ne yazik ki saglayamiyoruz demisti.

    Siz hepsini birden orda yaparak en dogru karari verdiniz zaten. Her sey basladigi gibi, yavas yavas, sirasini bozmadan, emin adimlarla mutlu sona dogru gidiyor. Ameliyatta da eminim, taseron bile olsa iyi birilerini bulunduruyorlardir. Gonlunuzu ferah tutun, Nehircigim basaracak!!! Sans da, Merkur de, sevgi dolu bir aile de, en iyi doktorlar da, evrenin tum pozitif enerjileri de O'nun yaninda. Saglicakla kalin...

    ReplyDelete
  3. Canim, biliyorum her hastane ve/veya klinige girisinde kalbin hizli atmaya basliyor. Bu cok normal. Hatta gerginlik yola cikmadan once basliyor, haberler ne kadar iyi olursa olsun oradan ciktiktan sonra da bir sure gecmiyor. Bu da normal. Yasananlar zor, alisilmadik, yeni ama BITECEK!!!

    Ameliyat cok basarili gececek eminim. Soyle dusun, istatistiksel olarak TR'de bu tip bir ameliyat senede kac tane yapiliyordur ABD'de kac tane?? Butun dunya sizin su anda oldugunuz yere geliyor bu isi cozebilmek icin. En cok vaka orada, en cok ameliyat orada yapiliyor, en buyuk tecrube orada. Ve cerrah tecrubesi ile cerrah oluyor. Yani korkma!!!! Sunu da unutma cerrahlar hicbir zaman islerini baskalarina yaptirmazlar, en azindan kendilerinin yapmalari gereken kisimlari asla baska birine birakmazlar cunku butun reputasyon kurtardiklari hastalar ile birlikte gelir. Ve hicbir cerrah bunu riske atacak birsey yapmaz. Yani taseron sadece acar, kapar, suction yapar ama asla core business'i yapamaz. Emin ol, icini rahat tut. Cerraha, cerrahin eline guven. Dunyanin sayili cerrahi diyorsun, asla boyle bir riski almaz. Evet 12 saat ayakta, belli bir yere odaklanip calismasi cok zor ama gerekli zamanlarda dinlenecegini soylemis zaten. Hic acele etmeden, tum olmamasi gereken hucreleri tek tek alarak, cok basarili bir ameliyat yapacak cerrah!!! Bundan emin ol.

    Hepinizi opuyorum...

    PS. Resimler gercekten cok ama cok tatli....Yuzunuz hep gulecek!!!!

    ReplyDelete
  4. Zeynep'ciğim

    Arkadaşların ve özellikle Hande'nin commentine ben de katılıyorum, ameliyat için bu tür endişeleri düşünme. Doktorun işini tam yapmaması gibi bir riski asla almazlar. 12 saat gibi ameliyatlar bize çok uzun ama cerrahlar için aslında o kadar uzun değil, beyin, rekonstrüktif ve micro cerrahi ameliyatlarında 12 saat gayet normal bir süre onlar için ayrıca bildiğim kadar (20 sene önceki cerrah bir boyfriend sayesinde!) uzun ameliyatlarda değişik cerrah grupları sırasıyla çalışıyor, hazırlayan grup, asıl alanı ameliyat yapan grup, bitiren kapatan grup gibi... one man show işi olmadığı için dinlenme-izleme gibi süreleri rahatlıkla oluyormuş yani ameliyat totalde 12 saat ama asıl bölgede çalışma daha kısa. Şimdi senin ruh halinin "endişeli" olması çok normal bence çünkü uzun süredir beklenen önemli bir aşamaya gelindi ama güzel Nehircik bunu da gülücüklerle atlatacak. Ayrıca Leyla'nın orada olması hepinize iyi gelmiş, gülücüklerinizden belli.

    Güzel haberlerini bekliyoruz.Bu arada senin fotografını görmek de ayrıca çok güzeeeel, devamını bekliyorum unutma ki dostların seni de özlüyor ve merak ediyor. Şöyle ameliyattan çıkınca güzel kızlarınla bol gülücüklü bir iki foto daha bekliyorum.

    Sevgiler, öpücükler
    ayda

    ReplyDelete