Monday, May 2, 2011

Bir Mayıs Derken 2 mayıs

Dünya dönüyor...

Leyla 1 Mayısta, ilk kez para karşılığı iş yaptı. Amerika'da, Amerika'lı aile olduk yani. Bahçedeki, akçaağaçlardan (maple trees) düşmüş olan, ve yeşermiş olan, minik akçaağaççıkları diyeyim, topluyor. Yüzlerce var. Doğa nasıl bir harika! Düşen tohumlar baharda hemencecik, yeşermişler! Bir ay kadar önce iki yapraktılar, şimdi dört olmuşlar!!

Topladığı kök başına 5 cent alıyor. Ben, tabi dayanamadım, bir de iş sonunda 20 dolar vereceğim, "bonus".

Bu işi nasıl anlatırım derken, karşı komşunun kızıyla oynarken, meğer oradaki baba da aynı işi teklif etmiş, kök başına 1 cent vererek. Ben piyasayı biraz bozdum! Bizimkinin gözleri parladı... Hmmm, acaba bu "child labor" altına giriyor mu yaw, hiç düşünmemiştim.

Hepsini bitirmesini beklemesem de, "parça başına iş yapmayı" anlamış oluyor. Planlamasam da, "işçi bayramına" denk gelmiş olması, bence çok anlamlı bir tesadüf oldu.

Biz de böylece kutlamış olduk işçi bayramını. "Anlayarak".

Bahçeye çıkmadan önce ise, bana dönüp, "Anne, benim cüzdanımdan almazsın değil mi parayı" demez mi... güleyim mi ağlayayım mı, nasıl bir güven bu! "Sömüren" işveren yaptı beni! Aslında cazip tabi!!!

...

Cumartesi günü ise, babişko ile okula para toplama amaçlı, 5K koştular. Yani yürüyüp, koştular. Ben dizim ağrıyor diye, izledim. Şaka gibi, ben bir dakika üç dakika diye yavaşça arttırırken, ve altıncı dakikada "sakatlanmışken", bizimkiler "hop" koşuya katıldılar. Neyseki ikisi de tümünü koşamadı. Yoksa bendeki karizma, sıfırlanacaktı!

...

Üç gün kadar önce insanlardaki intikam duygusunun ne kadar yüksek olduğuna dair birşeyler okumuştum...

Bu sabah, Bin Ladin haberini okuyunca, bunu hatırladım. ABD iç politikası ve Obama için ilginç bir "dönüş" yaratacağı kesin. Neden 10 yıl sürdü, bilinmez... Vallahi, politikanın bu derinlikleri beni fazlasıyla aşıyor.

Ama işte dünya dönüyor.





3 comments:

  1. Zeynepcim Leyla, Leyla, Leyla. Ah tatli Leyla. Bayildim, parayi geri almazsin degil mi lafina. Biz ne zaman kaybediyoruz bu cocukca safligimizi ve dogalligimizi ben de en cok bunu merak ediyorum. Ya da bizler hangi yasta birisinden duyunca daha az rencide oluyoruz? alinganligin baslangici neresidir? Cok opuyorum onu guzel yanakalrindan bir kere daha bu vesile ile...

    Valla kosu konusundaki kararliligin takdire sayan. Gecen gun bir e-mail gelmisti kampus kosularinin son ikisine katiliminizi bekliyoruz diye, hemen aklima sen geldin. Burada da duzenli donemlerde kosular oluyormus, artik gelince de kosabilecegin bir yer var. Haberin olsun. Yurusen de olur her halde.

    Donus ne zaman, galiba karsilasamayacagiz bu memlekette. Biz belki 30 haziranda gidecegiz, yada en gec temmuzun ilk haftasi. Dunya gercekten de donuyor ve ben seni yakalayamiyorum.

    Ne yapalim saglik olsun, yapacak bir sey yok!
    Cok opuyorum hepinizi.

    ReplyDelete
  2. zeynep hanım merhaba ,
    anneler gününüz kutlu olsun,

    sevgi ve selamlar
    arzu

    ReplyDelete
  3. Sizin de Arzu Hanim, sizin de. Bir zor gun de bu. Sevgiyle kucakliyorum sizi.

    ReplyDelete